PRISILNA MOBILIZACIJA U UKRAJINI Zastrašujući odredi vade ljude iz autobusa i šalju ih u vojsku

Autor:

Photo: Pixabay, ilustracija

Mnogi ukrajinski vojnici poginuli su u ruskoj agresiji, puno ih je ozlijeđeno i iscrpljeno. Vlada je uvela novi zakon koji od svakog muškarca između 25 i 60 godina zahtijeva da se upiše u elektronsku bazu podataka kako bi ih se moglo pozvati u vojsku. Službenici za novačenje traže one koji izbjegavaju upisati se u tu bazu tjerajući sve više Ukrajinaca da se skrivaju.

Mobilizacijski odredi posebno su zastrašujući u Odesi gdje izvlače ljude iz autobusa i s kolodvora i prevoze ih u centre za novačenje, piše BBC koji je pričao sa Serhijem i Tanjom, parom koji je nedavno imao vjenčanje. No umjesto pune sale, dočekale su ih prazne stolice. Pola gostiju nije došlo. Bojali su se vojnih odreda koji hodaju ulicama Ukrajine i odvlače muškarce na novačenje.

“Razumijem zašto se moji prijatelji i obitelj ne žele boriti”, rekla je Tanja, kojoj je otac poginuo u listopadu u žestokoj bitci za Avdiivku i sad se boji da će mobilizirati i njezinog supruga”.

‘Bojao sam se da će me zgrabiti vojnici banditi’

Maksim zna supružnike Serhija i Tanju 15 godina, među poginulima u ratu je desetak njegovih prijatelja.

“U Ukrajini ima više od milijun policajaca, zašto bih se ja borio, kad oni nisu. Nisam bio na vjenčanju Serhija i Tanje i žao mi je, ali bojao sam se da će me zgrabiti vojnici banditi”, rekao je Maksim.

BBC je pričao s Anatolijem i njegovim kolegom Oleksijem koji su predvodili jedan od vojnih odreda od kojih se sve više Ukrajinaca skriva. U Odesi su zaustavljali muškarce i provjeravali jesu li se upisali u bazu podataka.

“Neki ljudi bježe od nas, to je često. Drugi su agresivni, oni nisu dobro odgojeni “, kaže Anatolij.

Odmah iza ugla je centar za novačenje. Nema gužve. U čekaonici je tek usamljeni muškarac.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.