Hina

Prirodoslovnom muzeju Rijeka odobrena četiri europska projekta vrijedna oko milijun eura

Prirodoslovnom muzeju Rijeka odobrena su za financiranje iz europskih fondova četiri projektna prijedloga, u kojima se tom muzeju kao projektnom partneru omogućuje sufinanciranje s ukupno 7,7 milijuna kuna, izvijestili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare županijski pročelnik za kulturu Valerij Jurešić i ravnateljica muzeja Željka Modrić Surina.

U okviru projekata “Kulturno-turistička ruta putovima Frankopana”, “KRAS’n’KRŠ”, “Claustra+” i “LIKE”, u sljedeće dvije godine planiraju se ulaganja u infrastrukturu, zapošljavanje troje stručnih djelatnika i razne programske aktivnosti, kazao je Jurešić. Naglasio je da je riječki Prirodoslovni muzej predvodnik u radu na europskim projektima i primjer za druge županijske ustanove, koji ukazuje kako se muzejska ustanova pretvara u pravu kulturnu kreativnu industriju.

Jurešić je istaknuo da je izvorni proračun Primorsko-goranske županije za kulturu u započetom mandatu oko 40 milijuna kuna, te da je dosad ugovoreno dodatnih 84 milijuna kuna iz europskih fodndova, odnosno da je županijski proračun za kulturu sada, u početku mandata, više nego utrostručen, pa se nada da će se još povećati.

Ravnateljica Modrić Surina podsjetila je da se projekt “Kulturno-turistička ruta putovima Frankopana” financira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Prijavitelj projekta je Primorsko-goranska županija, a sudjeluje još 12 partnera. Ukupna vrijednost projekta je 61 milijun kuna, a novcem EU financirat će se oko 78 posto.

Kao partner, Prirodoslovni muzej Rijeka ima na raspolaganju 2,5 milijuna kuna namijenjenih za novi stalni postav u kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi. Novi postav će na suvremen način prikazati prirodnu baštinu Kupske doline i Gorskog kotara, rijeku Kupu, goranske šume, uvjete i način života te suživot čovjeka i prirode, a očekuje se da će biti ostvaren potkraj 2018. godine. Županija će još oko milijun kuna uložiti u uređenje interpretacijskog centra u Kaštelu Zrinskih, koji će sa sadržajima o povijesnoj i kulturnoj vrijednosti kaštela činiti cjelinu s novim postavom.

Projekt zaštite i valorizacije baštine te razvoja održivog turizma u prekograničnom krškom krajoliku (KRAS’n’KRŠ) usmjeren je na očuvanje prirodne i kulturne baštine krškog krajolika, očuvanje i valorizaciju baštine, na razvoj turističke ponude temeljene na baštini krša, na povezivanje turističkih atrakcija i usmjeravanje turista na turistički manje razvijena područja. Na projektu sudjeluje sedam partnera, a prijavitelj je Znanstveno- istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

Ukupni proračun projekta je 1,5 milijuna eura – Prirodoslovnom muzeju Rijeka pripada više od 313 tisuća eura, a 85 posto projekta se sufinancira iz europskog programa prekogranične teritorijalne suradnje Slovenija-Hrvatska. Muzej će u sklopu projekta sudjelovati u valorizaciji biološke i geološke prirodne baštine i utvrđivanju posebnosti u bioraznolikosti krškog područja. Uredit će se interpretacijski centar planinskog krša u sklopu novog postava u kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi i interaktivni multimedijalni dio postava u Rijeci, također na temu krša. Uz to, na Platku će biti postavljena edukativna staza,  a planiraju se i radionice i razne manifestacije.

Projekt “Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpinum Iuliarum” (Claustra+) također se financira iz programa prekogranične teritorijalne suradnje Slovenija-Hrvatska. Glavni partner je Javni zavod Republike Slovenije, uključeno je osam partnera, a ukupna vrijednost projekta je 1,7 milijuna eura, od kojih se na riječki muzej odnosi više od 140 tisuća eura. Muzej će u sklopu projekta sudjelovati u različitim aktivnostima, koje će predstaviti život starih Rimljana i funkcioniranje obrambenog sustava u kontekstu njihova odnosa s prirodom, kao i u kontekstu današnjih prirodnih vrijednosti koje okružuju arheološka nalazišta. Planira se velika i atraktivna putujuća izložba, predstavljanje tipičnog rimskog vrta, organiziranje Rimske noći i više radionica.

Cilj projekta “Living on the Karst Edge” (LIKE) je zaštita i obnova biloške raznolikosti i promidžba usluga ekosustava, odnosno zaštita prirodne baštine usmjerena na područje krškog ruba kao niza strmih stijena i vapnenačkih padina, na kojima je dugotrajna interakcija čovjeka i prirode proizvela osebujne biološke, kulturne i estetske vrijednosti. Prijavitelj projekta, koji se također sufinancira iz programa teritorijalne suradnje Slovenija-Hrvatska, je Istarska županija, sudjeluje osam partnera, a ukupna vrijednost projekta je 1,5 milijuna eura, od čega se na aktivnosti riječkog muzeja odnosi više od 168 tisuća eura. U provedbi ovog projekta muzej će sudjelovati znanstvenim i stručnim istraživanjima, praćenjem stanja i provođenjem mjera aktivne zaštite travnjaka, biljnih vrsta Tommasinijeve merinke i razgranjenog srpca.

Komentiraj