‘Pripremljen je teren za deblokadu Sjeverne Makedonije, ali pitanje je tko će tu deblokadu izvesti’

Nakon što je na parlamentarnim izborima u Bugarskoj pobijedila nova centristička antikorupcijska stranka Nastavljamo promjene, Nacional je istražio kakve su šanse da dođe do otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom koje je bugarska vlada na čelu s bivšim premijerom Bojkom Borisovom blokirala

Nakon što je na trećim ovogodišnjim parlamentarnim izborima u Bugarskoj održanim u nedjelju pobijedila nova centristička antikorupcijska stranka Nastavljamo promjene koju su prije dva mjeseca osnovala dva poduzetnika s Harvarda, Kiril Petkov i Asen Vasilev, tjednik Nacional analizira kakve su šanse da prije početka francuskog predsjedanja Europskim vijećem, 1. siječnja 2022., dođe do otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom koje je bugarska vlada na čelu s bivšim premijerom Bojkom Borisovom blokirala točno prije godinu dana.

Iako je Sjeverna Makedonija na čelu sa Zoranom Zaevom, predsjednikom socijaldemokratske vlade, ispunila sve uvjete Europske unije i u dogovoru s Grčkom promijenila ime države, otvaranje pregovora prvo je blokirala Francuska krajem 2019., tražeći promjenu pregovaračkog okvira. Zbog toga je u siječnju 2020. Zoran Zaev podnio ostavku, da bi ponovo osvojio parlamentarne izbore u kolovozu iste godine.

Zemlje članice EU-a dale su zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom još u ožujku 2020., za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, što se smatralo velikim diplomatskim uspjehom Andreja Plenkovića. Međutim, u studenome 2021. dogodio se obrat koji je malo tko očekivao, osobito nakon što su Skoplje i Sofija potpisali Sporazum o prijateljskim odnosima u kolovozu 2017., s ciljem okončanja diplomatskih tenzija. Vlada na čelu s bivšim dugovječnim premijerom Bojkom Borisovom, predsjednikom stranke desnog centra GERB, koja pripada obitelji Europskih pučana, blokirala je u studenome 2020. otvaranje pregovora, negirajući postojanje makedonskoj jezika i kulturnog identiteta. Tadašnja bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharijeva optužila je tada Sjevernu Makedoniju da njeguje kult komunističkog diktatora Tita, potvrđujući staru bugarsku tezu da su Makedonce i Makedoniju izmislili Kominterna, Staljin i Tito….

Pročitajte više na linku u nastavku:

‘Pripremljen je teren za deblokadu Sjeverne Makedonije, ali pitanje je tko će tu deblokadu izvesti’

Komentiraj