Pripremite ukusnu tjesteninu s kobasicom i endivijom po receptu slavne Lidije Bastianich

Poznata američka kuharica istarskih korijena Lidia Bastianich prošloga je tjedna u Rovinju održala školu kuhanja.

Napisala je 13 knjiga prodanih u više od milijun i pol primjeraka. Knjiga “Lidijin obiteljski stol” tiskana je u hrvatskom prijevodu 2008. godine u nakladi Meandar Medije. Za nekoliko tjedana u Americi bit će joj objavljena nova knjiga u suradnji s Tanyom Bastianich Manuali “Lidijini lonac, tanjur i zdjela”.

“Što ja kao chef mogu u činiti da poboljšam već uistinu savršene, jednostavne i prirodne plodove i sastojke koje upotrebljavam u pripremi jela? Moja je zadaća uskladiti ih i povezati, ali ne ih mijenjati. Moja misija, pa i tajna mojeg uspjeha, nije izmišljanje novog, već posredovanje, ne bih rekla u starom, nego u onom što je na neki način kontinuitet”, rekla je o svom kuhanju Lidia Bastianich za Nacionalov prilog Gastro&Wine.

LIDIA BASTIANICH PONOVNO U HRVATSKOJ: ‘Moja misija nije izmišljanje novog, već kontinuitet’

U nastavku vam donosimo recept Lidije Bastianich:

MEZZI RIGATONI S KOBASICOM I ENDIVIJOM/ Za šest osoba

Bilješke

Ako ne možete pronaći paštu mezzi rigatoni, upotrijebite drugu tjesteninu u obliku cijevi, kao što su penne, gomiti ili rigatoni, da uhvatite komade kobasice i endivije. Ovaj recept koristi samo grublje vanjsko lišće endivije pa unutarnje dijelove glave sačuvajte za salatu.

Sastojci

1 ŽLIČICA SOLI, VIŠE ZA VODU ZA TJESTENINU
3 ŽLICE EKSTRADJEVIČANSKOG MASLINOVOG ULJA
600 GRAMA SLATKE KOBASICE
3 GLAVICE ČEŠNJAKA, TANKO REZANO
¼ ŽLIČICE MLJEVENE CRVENE PAPRIKE
VANJSKI LISTOVI IZ 2 GLAVE ENDIVIJE
500 G TJESTENINE MEZZI RIGATONI
1½ ŠALICA PILEĆEG SOSA
1 ŠALICA NARIBANOG SIRA GRANA PADANO

Upute

Napunite veliki lonac slanom vodom i skuhajte tjesteninu. Dodajte maslinovo ulje u veliku tavu na umjerenoj vatri. Kad se ulje zagrije, dodajte kobasicu. Meso razbiti drvenom žlicom i kuhati dok ne postane ružičasto, oko 5 do 6 minuta.

Dodajte češnjak i mljevenu crvenu papriku i ostavite da proključa minutu. Dodajte nasjeckanu endiviju, u količinama po potrebi i začinite solju. Pokrijte endiviju i ostavite da se prži oko 3 do 4 minute.

U međuvremenu dodajte tjesteninu u vodu. Nakon što se endivija zaprži, otkrijte i dodajte pileći sos. Pustite da se kuha na laganoj vatri dok endivija ne omekša i umak se zgusti, oko 5 minuta.

Kad je tjestenina “al dente”, uklonite je i prebacite izravno u umak. Zavrtite dok se tjestenina premaže umakom i dodajte malo vode na tjesteninu ako vam se čini da je suha. Ugasite vatru i pospite naribanim sirom.

Steve Giralt

 

Komentiraj