PRIPREMITE SE ZA SAN Što ne biste smijeli raditi prije spavanja

Dobar i kvalitetan san dobar je za predstojeći radni dan, raspoloženje, zdravlje, energiju. Osobe koje pate od nesanice ili drugih poremećaja sna, ne znaju kako su oni često uzrokovani različitim krivim, nesavjesnim radnjama prije počinka. Prije nego legnete, pripremite se zakvalitetan san, piše health.com.

Nekoliko istraživanja je dokazalo kako korištenje smartphonea ili e-readera, igranje kompjuterskih igrica i gledanje televizije prije spavanja može pokvariti dobar san

Plavičasto svijetlo koje isijavaju kompjuteri, smartphoneovi, tableti i televizija spiječava stvaranje melatonina koji vašem tijelu pomaže ući u pospano stanje.

Uzmite si vremena za opuštanje

Smirite se sat vremena prije spavanja, zapišite si sutrašnji raspored, čitajte malo i kad legnete u krevet mislite na stvari koje vas opuštaju.

Uzimanje lijekova, dodataka prehrani

“Neki lijekovi i dodaci prehrani mogu vas držati budnim nekoliko sati nakon uzimanja”, ističe Grander. Antidepresivi imaju izrazit utjecaj na san, lijekovi za smanjivanje boli mogu uzbuditi vaš želudac i poremetiti spavanje. Suprotno, lijekovi za smanjivanje tlaka najbolje dijeluju kad se uzimaju pred spavanje. Tableta za spavanje djeluje samo za kratko razdoblje i ne riješava problem neispavanosti ili poremećaja sna.

Ne jedite masnu i začinjenu hranu

Zadnji obrok bi trebali jesti dva sata prije spavanja, dobro je popiti i čašu mlijeka neposredno prije kreveta.

 

  • Savjete i ono što ne bi smijeli činiti ponavlja vam psihijatar Michael Grandner član Behavioral Sleep Medicine Programa na Sveučilištu Pennsylvania

 

Ne pijte alkohol

Mnogi misle kako alkohol uspavljuje, ali ustvari smanjunje se vaš REM period sna, alkohol je i diuretik, velike su šanse kako ćete trebati posjetiti kupaonicu tokom noći.

Ne vježbajte prekasno

Vježbanje je jedan od lijekova koji liječe nesanicu, ali prekasni trening nije dobar za san Povišena tjelesna aktivnost nakon treninga teško se smiruje.

Mobiteli

Ne ostavljajte svoj telefon upaljenim preko noći, ne javljajete se na poruke i ne razgovarajte. Mobitel stišajte ili isključite.

Ne pijte prekasno kavu

Kofein u krvi može ostati i do dvanaest sati.

Ne pijte bilo kakav čaj

Pijte biljni čaj prije spavanja, ali koristite dvije šalice. Vrećicu čaja umočite u vodu i brzo izvadite, zatim istu vrećicu namočite u drugu šalicu s vrućom vodom.

Ne jedite čokoladu

Tamna čokolada s visokim udjelom kakaa isto sadrži kofein, ali u manjim količinama. Takve čokolade sadrži i stimulans teobromine, koji povisuje ritam rada srca i budnost.

Ne pušite

Ne zaboravite kako je nikotin stimulsans.

  • Prije nego legnete, pripremite se zakvalitetan san

 

Temperatura u sobi trebala bi biti umjerena

Tijelu preko noći paše umjerena temperatura, nikako ne pretjeravajte s vrućinom

Ne tuširajte se neposredno prije spavanja

“Tuširanje često ptrobudi ljude, stoga ne bi bilo najbolje otuširati se neposredno prije spavanja”, ističe Grandner.

Komentiraj