Pripremite se za grupni odlazak na Oktoberfest

FLEET rent a car

Tijekom rujna nas očekuje održavanje jedne od najpopularnijih manifestacija po ljubitelje piva na svijetu – Oktoberfesta.

Ove će godine, uz nekoliko milijuna Nijemaca i stranih turista, velik broj domaćih posjetitelja posjetiti popularno događanje u Minhenu. Zanimljivo je kako se usprkos nazivu, Oktoberfest održava tijekom mjeseca rujna i svake godine zbunjuje milijune posjetitelja iz cijelog svijeta zbog nesklada u nazivu i vremenu održavanja. Ove se godine manifestacija održava po 205. put. Prvi Oktoberfest organiziran je kao svadbeno slavlje za siromašan puk povodom vjenčanja kralja Ludwiga i princeze Tereze. Iako se tada nije točilo pivo događaj je postao toliko popularan i zabavan da se uspješno održava već više od dva stoljeća. U kasnijim je godinama konzumacija piva postala temelj manifestacije. Događaj je do danas otkazivan 24 puta, uglavnom zbog rata, ali i kolere.

Za sve posjetitelje Oktoberfesta potrebno je istaknuti kako Bavarci ovo atraktivno događanje nazivaju ‘Wiesn’. Litra piva u prosjeku košta desetak eura. Nijemci su iznimno učinkoviti pa je potrebno svega 1.5 sekundi da se do vrha napuni krigla od litre. Za one najvatrenije, u sklopu manifestacije je organiziran obvezni medicinski šator u kojem u prosjeku godišnje bude odrađeno preko 7 000 intervencija. Na sajmu se nalazi 15 velikih šatora u koje stane do 120 000 ljudi. Najveći šator prima gotovo 15 000 posjetitelja. Osim ponude piva, svim posjetiteljima je na usluzi više od 140 restorana koji nude mnogobrojne domaće specijalitete poput kobasica koje su iznimno slasne uz neizostavno pivo.

Kako bi ove godine domaćim korisnicima omogućili povoljniji odlazak u Minhen, FLEET rent a car svojim korisnicima nudi posebne cijene najma vozila za grupni odlazak na Oktoberfest.

U ponudi se nalaze 6+1 ili 8+1 vozila poput Renault Grand Scenica, Opel Vivara, VW caravelle… Ponuda je sastavljena s ciljem uštede, jer putovanje jednim vozilom je isplativije nego s 2 ili 3 vozila, a u svakom slučaju je i zabavnije.

Jasno je da iznajmljena vozila treba ostaviti na parkingu izabranog smještaja i pri posjetu i obilasku Oktoberfesta koristiti javni prijevoz. Ovu priliku trebalo bi iskoristiti i za kratki turistički posjet nekih od znamenitosti i prirodnih ljepota njemačke Savezne države Bavarske.

Ostaje za vidjeti hoće li ova godina nadmašiti neke od prethodnih po pitanju do danas ostvarenih rekorda. Primjerice, godine 2004. popijeno je 5.5 milijuna litara piva, 35 000 litara vina, 20 000 boca šampanjca, 200 000 šalica kave i čaja te 700 000 boca vode i limunade. Pojedeno je 200 000 pari kobasica, 500 000 pilića, 50 000 kg ribe i 89 pečenih volova. Rekord po broju posjetitelja zabilježen je 2014. godine kada je Oktoberfest posjetilo više od sedam milijuna ljudi.

Komentiraj