PRIPREMITE SE NA OGROMNE GUŽVE Posljednji vikend srpnja dovodi najviše turista, kaos i zbog Putina

Davor Puklavec/PIXSELL

Pred nama je posljednji srpanjski vikend, koji tradicionalno na naše ceste dovodi najveći broj turista, te se mogu očekivati još veće gužve nego rijekom ostalih srpanjskih vikenda. Hrvatski autoklub objavio je prometnu prognozu za nadolazeći vikend, od 29. do 31. srpnja.

Upozoravaju kako će cijeli vikend biti obilježen cjelodnevnim značajnim gužvama i kolonama na našim cestama, graničnim prijelazima, trajektnim pristaništima i lukama kao i u blizini turističkih gradova na obali.

S krajem vikenda završava škola u nekoliko pokrajina u Njemačkoj, a 1. kolovoza označava početak Ferragosta u Italiji, odakle će se prema Jadranu uputiti velik broj turista.

Putin u Sloveniji

Kaos u prometu izazvat će i subotnji posjet ruskog predsjednika Vladimir Putina Sloveniji. Očekuju se velike poteškoće u prometu na području Ljubljane i sjeverne Slovenije. Hrvatski autoklub ima najave kako će se na tom području zatvarati autocesta A2 između Ljubljane i tunela Karavanke kao i sam tunel, na dulji ili kraći period zbog prolaska zaštićenih osoba. Promet će biti omogućen paralelnim prometnim pravcima.

Prometno-informacijski centar u Sloveniji savjetuje vozačima koji voze iz zapadne i sjeverne Europe prema Hrvatskoj da putuju prometnim pravcima preko Italije (Villach-Tarvisio-Udine-Trst) ili Austrije (Graz-Spielfeld), zatim kroz Sloveniju (Maribor-Lendava ili Maribor-Ptuj) te dalje prema Hrvatskoj. U Hrvatskoj se upućuju na autocestu A2 Zagreb-Macelj ili A4 Zagreb-Goričan prema Zagrebu.

Zbog zatvaranja pojedinih cesta u Sloveniji i preusmjeravanje prometa na druge cestovne pravce teško je savjetovati domaćim turistima kad točno krenuti na putovanje i što na svom putu mogu očekivati.

Za sve koji u subotu kreću na put prema sjevernoj Europi savjetuje se korištenje najprotočnijeg pravca – autoceste A4 Zagreb-Goričan prema graničnom prijelazu Goričan, zatim kroz Mađarsku prema Sloveniji, Lendavi i dalje prema Austriji. Drugi mogući pravac je autocestom A2 Zagreb-Macelj preko graničnog prijelaza Macelj prema Mariboru, no na tom su dijelu radovi između graničnog prijelaza Macelj i Ptuja. Pravac za sve koji iz Hrvatske idu prema Italiji je autocesta A6 Rijeka-Zagreb, prema graničnim prijelazima Rupa ili Pasjak i dalje prema Italiji.

Prometna prognoza

Već sutra u poslijepodnevnim satima očekuje se gust promet prema moru, ali i na autocesti A3 Bregana – Lipovac u smjeru istoka. Subotu će obilježiti kolone već od ranih jutarnjih sati na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba, a potom i na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče, osobito između Zagreba i Bosiljeva, te A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora. Na naplatnim postajama Zaprešić (A2) i Sveta Helena (A4) kolone očekujemo već od 6 sati, koje će se zatim slijevati zagrebačkom obilaznicom (A3) prema Jankomiru odnosno Buzinu da bi se spojile na naplatnoj postaji Lučko.

Najveće gužve na naplatnoj postaji Lučko, na ulasku na autocestu, u smjeru mora bit će od 5 do 17 sati, dok na izlasku prema Zagrebu, kolone očekujemo od 10 do 18 sati. Osim na Lučkom, gužve se očekuju i na Istarskom ipsilonu, iz smjera graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija.

Gužve se očekuju i na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, i to na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje bi trebale potrajati do večernjih sati. Duža čekanja očekuju se u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.

Velike gužve očekuju se i na većini graničnih prijelaza. Već od petka moguća su dugotrajna čekanja na izlasku na graničnom prijelazu sa Srbijom na Bajakovu, što će potrajati tijekom cijelog vikenda.

Promet prema unutrašnjosti biti će gust u subotu i nedjelju od 10 do 20 sati na svim cestovnim pravcima iz smjera mora prema unutrašnjosti, poglavito na Lučkom (izlazak s autoceste A1), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok). Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

Komentiraj