U tijeku su pripreme za organizaciju službene europske ceremonije u čast Helmutu Kohlu, jednog od stupova izgradnje Europske unije koji je umro u petak u dobi od 87. godina, izjavila je u nedjelju glasnogovornica Europske komisije.

Predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker, koji je u petak u Bruxellesu naredio da se zastave spuste na pola koplja, predložio je organiziranje velike europske svečanosti kojom bi se odalo poštovanje preminulom Kohlu.

Biti će to prva ceremonija u čast jednom od trojici ljudi okićenih titulom počasnog građanina Europe, s Francuzima Jeanom Monnetom i Jacquesom Delorsom.

“Pripreme su u tijeku, u bliskom smo kontaktu s njemačkim vlastima i obitelji preminulog kako bismo organizirali tu svečanost”, kazala je Mina Andreeva, dodavši da datum još nije poznat.

Za sada kruže glasine da bi se ceremonija održala u sjedištu Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Smatran ocem ponovnog ujedinjenja Njemačke 45 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata i jednim od stupova izgradnje EU-a, Kohl drži i rekord najdužeg obnašanja kancelarske dužnosti, od 1982. do 1998.

“Helmut Kohl je bio veliki Europljanin i jako dobar prijatelj”, kazao je Juncker i nazvao ga “samom inkarnacijom Europe”.

“Bez Helmuta Kohla, euro ne bi postojao”, istaknuo je.

Komentiraj