Priprema se nagodba države i Frane Lučića

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Državno odvjetništvo spremno je ponuditi nagodbu Frani Lučiću, vatrogascu koji je jedini preživio kornatsku tragediju. Danas će se u DORH-u na tu temu održati sastanak na kojem sudjeluju predstavnici DVD Tisno, zamjenik načelnika Tisnog i predstavnik Grada Šibenika.

Informaciju da će se održati sastanak za N1 potvrdio je predstavnik DVD-a Tisno.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković i ministar Dražen Bošnjaković prošli tjedan su održali sastanak s glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem. Razlog sastanka bila je žalba na presudu o odšteti Frani Lučiću.

Iz Vlade su potvrdili da su spremni financijski pokririti namirivanje odštete u slučaju da se postigne nagodba između nadležnog državnog odvjetništva i Lučićeva odvjetničkog tima.

“DORH će slijedom toga pristupiti Lučićevu odvjetničkom timu radi mogućeg postizanja pravične nagodbe, koja će pružiti zadovoljštinu za Lučića, a da pritom država pokaže ozbiljnost i odgovornost kako bi se konačno priveo kraju taj slučaj koji traje dugi niz godina”, rekao je glasnogovornik Vlade Marko Milić. Napomenuo je da će DORH tome pristupiti u funkciji zastupnika države u građanskim predmetima.

Jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije početkom veljače djelomično je dobio spor radi naknade štete protiv Šibenika i Hrvatske koji su mu, prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog radnog suda, dužni isplatiti 1,75 milijun kuna i uz to nadoknaditi dosadašnje i buduće troškove tuđe pomoći i njege, izgubljene zarade te poboljšane prehrane.

Lučić je spor dobio nakon više od dvanaest godina od tragedije u kojoj je tijekom rutinske intervencije gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, dok je on preživio s višestrukim ozljedama.

Na nepravomoćnu presudu Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu zbog “bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te pogrešne primjene materijalnog prava u nepravomoćnoj presudi”.

Komentiraj