FaH

PRIPREMA MJERE: Cerar ne odobrava zatvaranje mađarske granice s Hrvatskom

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je nakon summita u Bruxellesu kako će i Slovenija morati poduzeti odgovarajuće mjere ako Mađarska zatvori granicu s Hrvatskom za migrante, što bi dovelo do usmjeravanja migrantskog vala prema Sloveniji.

“U tom bismo slučaju morali poduzeti odgovarajuće mjere, na što se pripremamo intenzivno iako ne želimo takve jednostrane postupke”, kazao je Cerar, dodavši da je to rekao i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu s kojim se sastao na margini sastanka, a razgovarao je o istom problemu s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom.
Po Cerarovim riječima, iz razgovora s mađarskim premijerom zaključuje da postoji realna mogućnost da Mađarska  donese odluku  o zatvaranju granice prema Hrvatskoj, što bi Sloveniju zbog preusmjeravanja izbjeglica prema njenim granicama navelo da i sama reagira odgovarajućim mjerama.
Slovenski premijer je dodao da se u vezi s time stalno prati situacija, te da očekuje da bi Mađarska u slučaju da donese tako “radikalnu odluku” koju osobno ne odobrava o tome obavijestila Sloveniju.
Cerar smatra presudnim kako će se ubuduće prema izbjegličko-migrantskom problemu odnositi Njemačka.
“Ako se sjeverno od nas granice počnu zatvarati, i u Sloveniji ćemo morati djelovati slično jer ne možemo priuštiti da nas preplavi nekontrolirani broj izbjeglica odnosno migranata”, kazao je Cerar.

 

Komentiraj