Pripadnici šestoga hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO misiji potpore miru “Resolute Support” (Odlučna potpora), stigli su u subotu poslijepodne u vojarnu “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, a s njima su se iz Afganistana vratili i pripadnici Oružanih snaga Albanije, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Vojske Crne Gore i Armije Makedonije.

Pripadnike šestoga HRVCON-a na Plesu dočekali su izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić, direktor Glavnoga stožera Oružanih snaga RH kontraadmiral Robert Hranj, predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, te članovi njihovih obitelji, izvijestilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

“Vi ste još jednom, baš poput svih vaših prethodnika, svoje zadaće obavljati profesionalno i fokusirano, pokazujući svoju sposobnost kako prema saveznicima, tako i prema stanovnicima Afganistana unoseći onaj posebni hrvatski pristup”, rekao je, pozdravljajući vojnike, pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić.

Istaknuo je kako “smo ponosni, a budite i vi, jer ste se još jednom dokazali kao pravi i istinski predstavnici ponosne Hrvatske”.

Obraćajući se pripadnicima kontingenta, kontraadmiral Robert Hranj zahvalio je svim pripadnicima 6. HRVCON-a na sudjelovanju u misiji “Odlučna potpora” na iznimnom trudu i profesionalnosti kojima su izvršavali sve postavljene zadaće.

“Vaš doprinos, kao i doprinos svih naših prethodnih kontingenata nužan je jer ste pridonijeli razvoju sposobnosti Afganistanskih snaga sigurnosti koje same preuzimaju punu odgovornost za sigurnost svoje zemlje“, istaknuo je admiral Hranj te poručio kako smo sudjelovanjem u misiji u Afganistanu još jednom potvrdili da pripadamo zajednici profesionalnih i obučenih vojski na čiju potporu naši građani, saveznici i partneri mogu uvijek računati. Također je naglasio i doprinos svih pripadnika kontingenta iz nama prijateljskih i partnerskih zemalja.

Zapovjednik 6. HRVCON-a NATO misije potpore miru “Resolute Support” brigadir Dražen Čovran, zahvalio je svim pripadnicama i pripadnicima kontingenta na odlično i profesionalno odrađenoj zadaći te iskazao zadovoljstvo što su se svi sretno vratili u domovinu.

Iz misije “Resolute Support” u Republiku Hrvatsku se vratilo 93 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (četiri pripadnice i 89 pripadnika OS RH), te 28 pripadnika A5 inicijative i to dva pripadnika Oružanih snaga Albanije, dva pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (jedna pripadnica i jedan pripadnik), 18 pripadnika Vojske Crne Gore i šest pripadnika Armije Makedonije.

Komentiraj