PRIOPĆENJE HDZ-A: “Sjednice Predsjedništva i Skupštine EPP-a organizirane su u parlamentima”

HDZ se u petak oglasio priopćenjem u kojem je poručio da je dosadašnja praksa organizatora Izbornog kongresa Europske pučke stranke (EPP) bila da sjednice Predsjedništva i Skupštine organizira u dvoranama nacionalnih parlamenata.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Potvrđujemo da je dosadašnja praksa Europske pučke stranke, organizatora toga velikog političkog događaja u Zagrebu (od 19. do 21. studenog), da sjednice Predsjedništva i Skupštine EPP-a organizira u dvoranama nacionalnih parlamenata.

Tako je bilo i sa sjednicama koje su održane u rujnu 2017. u Kopenhagenu, kada su domaćini bili danski konzervativci, te 2018. u Helsinkiju, kada je domaćin bila stranka KOKOOMUS.

Podsjećamo da se EPP, politička obitelj Hrvatske demokratske zajednice, još u travnju 2019. obratio Predsjedništvu Hrvatskog sabora s upitom da se koristi sabornicom i Dvoranom Ivana Mažuranića za održavanje sjednica Predsjedništva i Skupštine koje imaju više od 160 ljudi – nastavlja se u priopćenju HDZ-a.

S obzirom na saborske kapacitete, jedine te dvije dvorane zadovoljavaju potrebne kriterije. Odluku o korištenju Predsjedništvo Hrvatskog sabora odobrilo je većinom glasova, a tu je odluku podupro i SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić.

U skladu s odlukom o dopunama Odluke o korištenju dvorana za sjednice u Hrvatskom saboru, koje je Predsjedništvo jednoglasno donijelo 10. rujna 2019. godine – zaključuje se u priopćenju – EPP će za uporabu dvorana Hrvatskom saboru platiti ukupno 74.488,00 kuna, dok je u primjerima kojima se danas baratalo u javnom prostoru korištenje finskog i danskog parlamenta bilo besplatno”, navodi se u priopćenju.

Komentiraj