EPA/JASMIN BRUTUS

‘Puno toga se stavljalo na dušu, i meni i RH’

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u srijedu je doputovala u trodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini. Nakon sastanka, medijima su se obratili Dragan Čović i hrvatska predsjednica.

Dragan Čović na početku konferencije rekao je da je primarni cilj BiH euroatlantske integracije. Zahvalio je hrvatskoj predsjednici na pomoći da kandidatski status BiH bude, kako je rekao, realnost ove godine. Istaknuo je da dvije zemlje trebaju jačati gospodarsku suradnju.

čović je istaknuo kako je stvorena loša klima u komunikaciji. “Ali, ja Vas pozivam da nam dolazite i da nam i dalje pomažete”, rekao je.

“Hvala na srdačnom dočeku. Hvala na otvorenim razgovorima koje smo vidli. Razgovarali smo o puno toga, i nastavit ćemo s razgovorima. Ono što me veseli jest biti danas u Sarajevu, pružiti potporu kao prijatelj BiH”, kazala je na početku predsjednica, kako prenosi N1.

‘Drago mi je da smo se dogovorili da ćemo intenzivirati našu komunikaciju i da ćemo prionuti na rješavanje naših otvorenih pitanja’, rekla je dodajući: “Hrvatska doslovno grli BiH i geografski, a nadam se i u svakom drugom smislu”.

Govorila je i o gospodarskoj suradnji dvije zemlje. “Sam interes hrvatskih tvrtki i ulagača dokazuje koliko je Republici Hrvatskoj važna BiH i koliko RH drži do BiH i do toga da se ide u daljnju stabilizaciju i daljnje reforme. Hrvatska je uložila gotovo milijardu eura u gospodarstvo BiH. To je jedna od država u koju Hrvatska najviše ulaže. Prošle je godine ostvareno 1,6 milijardi eura robne zamjene između dvije zemlje, gotovo 500.000 ljudi iz BiH posjetilo je Hrvatsku kao turisti”, kazala je hrvatska predsjednica dodajući kako postoji prostor i za daljnja ulaganja u promet, energetiku, telekomunikacije, graditeljstvo, farmaceutsku industriju.

Rekla je da se Hrvatska ne miješa u unutarnja pitanja BiH. “Želim poslati jasne i nedvosmislene poruke, jer puno toga se u posljednje vrijeme izvlačilo izvan konteksta i stavljalo i meni i RH na dušu”, rekla je Grabar Kitarović.

Naglasila je da ne želi da Bosni zakone pišu međunarodne institucije, već da ih pišu sami. “Samo to je bit mojeg angažmana oko tog pitanja. Želim da ostvarite sve svoje potencijale. BiH nije imala i neće imati većeg zagovornika svojeg europskog puta od RH, a isto se odnosi i na NATO”, poručila je Grabar Kitarović.

“Stabilnost i dinamična razvojna perspektiva Bosne i Hercegovine isto je tako važna za Republiku Hrvatsku i za cijelu jugoistočnu Europu. U tom kontekstu perspektiva članstva Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji od prvorazredne je političke, gospodarske, kulturne i sigurnosne važnosti. Ostvarivanje pune ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini neizostavan je dio toga puta. Uvjerena sam da je upravo hrvatski narod u Bosni i Hercegovini najsnažniji motor procesa europskih integracija te da je to zalog daljnjeg razvoja međudržavnih odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i zajedničkog napretka”, poručila je hrvatska predsjednica.

Na novinarsko pitanje o Pelješkom mostu Grabar Kitarović je kazala da se on nepotrebno razvio u bilateralno otvoreno pitanje. “Pelješki most nije uperen protiv BiH niti u jednom pogledu. To je pitanje povezivanja hrvatskog teritorija, ali i teritorija EU. Neum ima priliku postati prekrasan turistički grad, a ne tranzitni centar. Pelješki most je unutarnje razvojno pitanje HR, nikakve neprijateljske namjere prema Neumu ne postoje. Nadam se da ćemo to staviti ad acta kao otvoreno pitanje”, objasnila je predsjednica, dok je Čocić dodao da je Pelješki most i za BiH od strateškog interesa.

Komentiraj