Princ Charles zamijenio kraljicu na komemoraciji “Dana sjećanja”

EPA/ANDY RAIN

Princ Charles, britanski prijestolonasljednik, vodio je u nedelju u Londonu proslavu “Dana sjećanja”  u ime svoje majke, kraljice Elizabete II. i položio vijenac za žrtve sukoba.

Prvi puta je kraljica drugoj osobi prepustila tu dužnost iako je bila nazočna svečanosti, koju je pratila s balkona ministarstva vanjskih poslova uz supruga princa Philipa.

Prinčevi William i Harry su zatim položili vijence cvijeća na memorijal Whitehall, u središtu britanske prijestolnice. Nakon njih su se žrtvama poklonili premijerka Theresa May i šef oporbe Jeremy Corbyn te predstavnici naroda Commonwealtha.

Svi zajedno su ranije minutom šutnje odali počast poginulima.

Tijekom 65 godina vladavine, kraljica samo šest puta nije sudjelovala u tim svečanostima, dva puta tijekom trudnoća i četiri puta kada je bila u inozemstvu.

Glasnogovornica Buckinghamske palače je objasnila da kraljica želi biti uz vojvodu od Edinburgha, a on će biti na balkonu. Princ Philip je otišao u mirovinu u kolovozu u dobi od 96 godina.

Dan sjećanja se organizira svake godine u nedjelju najbližu 11. studenoga u počast žrtvama sukoba. Tisuće svečanosti su organizirane diljem Velike Britanije, kako bi se odala počast ženama i muškarcima stradalim tijekom Prvog svjetskog rata i drugih sukoba koji su uslijedili.

Više od milijun osoba iz Britanskog carstva stradalo je u sukobima u Prvom svjetskom ratu.

Komentiraj