HINA/ Miljenko KLEPAC

Primorsko-goranski GSV zatražio političku potporu za opstanak 3.maja

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije Damir Bačinović zatražio je u ponedjeljak da se za opstanak Brodogradilišta “3. maj” osigura i politička potpora, pri čemu je upozorio da u tom brodogradilištu nema materijala, pa ni proizvodnje, te da je pitanja dana kad neće biti ni za plaće.

“Očekujemo jasnu poruku, da se pokrenu događanja u ‘3. maju’ i da se napravi iskorak”, rekao je Bačinović nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća o “3. maju”. “Apeliram na gradsku i županijsku vlast, na sve nas koji možemo dati političku podršku”, istaknuo je i dodao kako je svjestan da ni županijska ni gradska uprava nemaju zakonodavne ovlasti, ali je važna politička potpora. “Nakon toga zajednički ćemo ići prema Vladi, prema onima koji su na vlasti i koji moraju donijeti političku odluku”, najavio je, ističući da je stanje svaki dan sve teže jer nema novca za nabavu materijala, kojeg nema pa ni radnici ne rade.

U ime Sindikata metalaca Hrvatske, čiji je regionalni povjerenik, te u ime Gospodarsko-socijalnog vijeća Bačinović je iskazao zadovoljstvo što su Županija i Grad Rijeka prepoznali nastojanja u vezi s opstankom “3. maja” i dogovorili se da će održati zajedničku sjednicu Županijske skupštine i riječkoga Gradskog vijeća 28. lipnja.

Bačinović je rekao da će do zajedničke sjednice sindikat u “3. maju” očuvati mir, odraditi sve planirane aktivnosti, a nakon toga, dodao je, sve je moguće. “Ako ne bude političke volje da izvučemo ‘3. maj’ iz Uljanik grupe, moramo učiniti sve što nam preostaje da ‘3. maj’ ide svojim putem”, rekao je Bačinović. Dodao je da će Gospodarsko-socijalno vijeće zatražiti smjernice plana restrukturiranja Uljanika te plan izlaska “3. maja” iz sadašnje situacije. “Učinit ćemo sve, uključujući izlazak na ulice, ako ne bude volje da se ‘3. maj’ izdvoji i spasi”, rekao je Bačinović, dodajući kako se nada da neće biti potrebe za radikalnim mjerama.

Predsjednik riječkoga Gradskog vijeća Andrej Poropat rekao je da će se učiniti sve što je moguće, ističući kako osobno smatra da Uljanik više nema što tražiti u “3. maju”.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić izrazio je zabrinutost za opstanak radnih mjesta u “3. maju”, ističući kako je mnogo nepoznanica, a “informacije su šture i ne daju jamstva” za budućnost tog brodogradilišta. “Uljanik grupa ide u restrukturiranje, potrebno je vidjeti taj plan i kojoj mjeri se u njemu vidi budućnost ‘3. maja'”, rekao je Fabijanić te dodao da će Županija u svojemu prostornom planu sigurno zadržati brodograđevnu djelatnost.

Komentiraj