Primorsko-goranska županija uvela lockdown

Primorsko-goranska županija u petak je uvela lockdown.

Šef stožera civilne zaštite Mladen Šćulac objasnio je na konferenciji za medije koje su mjere uvedene: “Donijete su strože mjere za Primorsko-goransku županiju, zabrana svih javnih događanja i okupljanja, obustava rada trgovina odjeće i obuće. Rad od 6 do 19 sati, s maksimalno 10 kupaca u trgovini. Obustavlja se i rad kasina, automat-klubova, kao i zabrana posjeta u domovima za starije i nemoćne. Ovo su jako stroge mjere, ali to je jedini način da zaustavimo širenje epidemije”.

Dodao je da se isporuka hrane vrši uz protuepidemijske mjere: ili ispred objekta preuzimanjem ili iz ugostiteljskog objekta vozilom. Hoteli, učenički domovi, studentski domovi za ljude – tim objektima omogućuje se nastavak rada. Osim Rijeke, prelazi se na model nastave C od 12. do 16. travnja. Za djecu od 1. do 4. razreda je osiguran smještaj.

Ravnatelj Nastavnog zavoza za javno zdravstvo Vladimir Mićović kazao je da su u županiji u petak evidentirana 382 nova slučaja zaraze, a aktivnih je slučajeva sada 3206. “Udio pozitivnih je 32% i to su konstantno visoke brojke zadnjih tjedana”, rekao je Mićović i dodao da je to bio okidač za stroge mjere.

Planira se nastaviti i s masovnim cijepljenjem građana.”To se vidi i na dnevnom punktu, imali smo dvije akcije zadnja dva dana i nastavljamo i u subotu, a cijepi se i na poznatim punktovima Domova zdravlja. Samo prošli tjedan smo cijepili oko 7000 građana”, poručio je.

Glavni županijski epidemiolog Dobrica Rončević otkrio je da županija ima 152 pozitivna učenika i 28 pozitivnih studenata te devet pozitivnih nastavnika. U samoizolaciji su 633 učenika i 28 studenata te 28 nastavnika. “Kada bi se krenulo u nastavu uživo imali bismo 27 razreda u samoizolaciji”, rekao je Rončević pa dodao da je situacija u Domovina za starije povoljna. Istaknuo je da Primorsko-goranska mogla biti uzor drugim županijama po pitanju cijepljenja.

Komentiraj