Goran Kovacic/PIXSELL

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA: Treća po izdvajanjima za programe udruga, u tijeku tri natječaja

Primorsko-goranska županija treća je županija u Hrvatskoj po visini izdavajanja za potporu programa udruga te je za financiranje udruga u 2014. izdvojila gotovo 14 milijuna kuna, a u tijeku su tri natječaja, rečeno je u ponedjeljak na redovitoj konferenciji za novinare.

  Pročelnik Ureda Primorsko-goranske županije Goran Petrc rekao je da ta županija prednjači u brizi za civilno društvo, među ostalim u praćenju i financiranju programa udruga. Podsjetio je da je prošle godine donesena uredba o financiranju programa i projekata udruga po kojoj bi se svi programi trebali financirati putem javnog natječaja pa je Županijska skupština na posljednoj sjednici donijela Pravilnik o financiranju programa i projekata udruga, a Ured raspisao tri aktualna natječaja.

Prvi natječaj, raspisan potkraj 2015., odnosi se na dodjelu novca za pokroviteljstva manifestacija i događaja od općeg značenja u 2016. Ukupni fond  je 1,92 milijuna kuna, a raspon od 2000 do 150.000 kuna. Drugi natječaj raspisan je za programe i projekte udruga nacionalnih manjina u županiji – ukupno je raspoloživo 504.500 kuna, a raspon je od 5000 do 80.000 kuna.

Treći je javni poziv za sufinanciranje programa i projekata vezanih uz branitelje i stradalnike, demokratsku političku kulturu, duhovnost, hobije, ljudska prava, međunarodnu suradnju, zaštitu okoliša i prirode te civilnu zaštitu. Ukupan fond je 1,26 milijuna kuna, a raspon od 3000 do 240.000 kuna.

Zamjenica župana Marina Medarić izvijestila je o raspodjeli novca zdravstvenim ustanovama. Rekla je da je, po odluci Vlade, Primorsko-goranskoj županiji dodijeljeno 5,54 milijuna kuna za prvo tromjesečje ove godine. Taj novac će se podijeliti među sedam ustanova kojima je županija osnivač. Domu zdravlja za investicijsko održavanje pripalo je 2,67 milijuna kuna, od čega je 1,4 milijuna namijenjeno nabavi medicinske opreme za ispostave u županiji, a 400.000 kuna za informatizaciju. Za nabavu medicinske opreme za opatijsku Thalassotherapiju izdvojeno je 940.000 kuna, županijski Zavod za hitnu medicinu dobit će 1,4 milijuna kuna za investicijsko održavanje i nabavu medicinske opreme, Nastavni zavod za javno zdravstvo 308.000 za popravak zgrade i informatizaciju, a Lječilište Veli Lošinj 220.000 kuna za izradu geodetskog i izvršnog plana izvedbenog projekta rekonstrukcije dijela lječilišta. Psihijatrijskoj bolnici na Rabu i crikveničkoj Thalassotherapiji novac će biti dodijeljen nakon druge raspodjele za zdravstvene ustanove.

Komentiraj