Primorac: “Vjerujem da se nikakav crni scenarij neće i ne smije dogoditi”

Znanstvenik Dragan Primorac u petak je za HRT komentirao situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Za testiranja je Primorac rekao da se radi o pitanju od milijun dolara. “Ali znamo što treba raditi. u Americi s relativno brzim testom možete doći do podataka. Ideja je da u što kraćem vremenskom periodu utvrdimo pozitivne i maknemo ih sa strane. Slovačka želi testirati cijelu populaciju, Amerika sve u školama. Cijena bi trebala biti manja”, rekao je Primorac i istaknuo da mi nemamo niti jednog proizvođača koji bi nam mogao ponuditi sve što nam je potrebno da bismo imali stabilno testiranje.

Komentirao je i je li izvedivo testirati sve ljude starije od 10 godina, kao što to planiraju u Slovačkoj. “Najčešće korišteni oblik testiranja je PCR. Ja sam dobio podatke iz Lanceta gdje i ti PCR testovi mogu dati lažni rezultat. Ti podaci su problem kada se radi o velikim brojevima. PCR je preosjetljiv i vi ste pozitivni s 10 kopija i s milijun kopija. Onaj koji ima 10 kopija nije zarazan, a onaj koji ima milijun kopija širi virus. Ako govorimo o tim brzim antigenskim testovima, oni detektiraju antigen četvrti dan nakon pojave simptoma. Zbog toga Slovačka kreće u tom koraku. U dva vikenda oni će pokazati kakvo je stanje. Riješit će pitanje da se ne dogodi zatvaranje države”, rekao je Primorac.

Primorac je poručio da je njegov optimizam golem te da vjeruje u snagu i odgovornost hrvatskog čovjeka. “Život će ići dalje i nakon korone, ali mislim da moramo biti odgovorni jedni prema drugima, kao što i jesmo bili do sada. I Hrvatska onda neće imati problema i vjerujem da se nikakav crni scenarij neće i ne smije dogoditi”, poručio je.

Govoreći o školama, Primorac kaže da su podaci sjajni. “Vi imate u Hrvatskoj oko 2,2 posto djece u samoizolaciji, a 0,7 posto su pozitivni. I s nastavnicima je dobra situacija”, kazao je i zaključio da serološko testiranje pokazuje kakva je reakcija našeg organizma.

Komentiraj