Primorac: “Strah i panika nikamo ne vode”

Strah i panika nikamo ne vode. S normalnim pristupom i suživotom s virusom možemo normalno funkcionirati, izjavio je za Dnevnik HTV-a član Vladina znanstvenog savjeta Dragan Primorac.

Lijek ne postoji. Moramo poštovati mjere – maske, praćenje kontakata, samoizolacija i karantena – i možemo zaustaviti porast oboljelih, kazao je Primorac. “Ljudi su u Hrvatskoj odgovorni, ali moraju znati da ne postoji zdravstveni sustav koji može u jednom trenutku primiti toliki broj oboljelih”, kazao je i dodao kako je dobra vijest da u Hrvatskoj uglavnom nema mnogo oboljelih s teškom kliničkom slikom.

Upozorio je da se ne treba nadati kako će cjepivo, kada dođe, okončati epidemiju. “Cjepiva nisu učinkovita više od pedeset posto. Ako procijepimo populaciju, učinit ćemo veliku stvar”, kazao je.

Nagli skok broja zaraženih posljednjih dana kazao je kako je vjerojatno posljedica opuštanja, ali i dodao kako “nitko nije mogao pretpostaviti da će biti ovakav skok”. Kazao je kako je oko 38 posto asimptomatskih slučajeva, a svi oni šire virus. Dobra je vijest, s druge strane, da oni razvijaju i imunitet, i kod sebe i kod drugih.

Komentiraj