Ekološko imanje Zrno

Primjer za mlade poljoprivrednike – Ekološko imanje Zrno

Ekološka poljoprivreda sve je češći izbor mladih.

Ovaj je sektor u kontinuiranom porastu te nosi brojne prilike, ali i nemale izazove, što upravo mladima može dati priliku za nova iskustva.

Zna to i David Pejić (27), direktor ekološkog imanja Zrno u Habjanovcu, čiji je profesionalni put sve samo ne tipičan. U Sjedinjenim Američkim Državama (NYU) i Velikoj Britaniji (Sveučilište u Cambridgeu) studirao je film i filozofiju, no po povratku u Hrvatsku uvidio je kako ekološka poljoprivreda ima veliku budućnost te se odlučio za rad na eko imanju.

“S obzirom da dolazim iz obitelji koja ima dugu povijest rada u sektoru organske hrane, proizvodnje i edukacije, strast za ekološkom poljoprivredom je uvijek bila dio moje jezgre i koda, a nakon višegodišnjih akademskih i teoretskih izazova, praktični izazov Zrno eko imanja mi se učinio vrlo atraktivnim”, priča David Pejić.

Zrno je najstarije eko imanje u Republici Hrvatskoj, s mnogim specifičnostima – od velikog broja kultura koje se na njemu uzgajaju i prerađuju, do vlastita pekarskog pogona te certificiranog organskog i veganskog bistroa u Gradu Zagrebu.

“Izbor kultura koje uzgajamo na imanju primarno definiraju široke potrebe naše prerade, pekarske proizvodnje i Zrno bio bistroa. Sukladno tome, na imanju uzgajamo velik broj kultura od 35 do 40, ovisno o sezoni”, nastavlja mladi poduzetnik.

Široki proizvodni fokus i raznovrsno poslovanje kroz četiri grane proizvodnje, svakako su dodatan izazov, s kojim se David svakodnevno hvata u koštac.

Ovo je iznimno kompleksan, ambiciozan i jedinstven sustav koji je povezan i, u velikoj mjeri, zaokružen. Zrno kroz sve svoje djelatnosti proizvodi oko 130 proizvoda. Kad dodamo toj širini činjenicu da se sve proizvodi u malim serijama, od organskih sirovina i s naglaskom na zadržavanje lanca snabdijevanja unutar lokalnog sustava u što većoj mjeri, postaje jasno da su izazovi veliki.

Pravi organski kruh

Zrno bio bistro, jedini certificirani organski ugostiteljski objekt u Republici Hrvatskoj, nezaobilazno je mjesto ljubitelja veganske hrane, dok ajvar, kiseli daikon, kupus i ostala zimnica s eko imanja Zrno osvajaju kupce autentičnim okusima.

Ipak, najatraktivniji proizvod je Zrno organski kruh.

“Kruh od kiselog tijesta svakako je jedan od naših najpoznatijih proizvoda. Sve počinje od receptura koje je izradio moj otac, Zlatko Pejić, prije više od 10 godina, i time započeo jedinstvene kulture kiselog tijesta koje obnavljamo i čuvamo na Zrnu još danas. Izrađujemo 12 vrsta kruha i peciva od kojih svaki ima svoju priču, ali i zajedničke standarde kvalitete i kriterije: proizvodnja s vlastitom izvorskom vodom iz arteškog bunara, 100% organske sirovine, lokalno ili vlastito mljeveno brašno te ručni rad u malim serijama. Vjerujem da kupce našem kruhu privlači upravo taj jedinstveni spoj kvalitete sastojaka i proizvodne okoline koja utječe na sam okus i teksturu, kao i na dugotrajnu svježinu proizvoda. Riječ je o pravom i autentičnom kruhu proizvedenom na organskom imanju, bez aditiva i industrijskih sastojaka”, otkriva mladi direktor ekološkog imanja.

Ekološka poljoprivreda je očito dovoljno izazovna i dinamična da zadovolji apetite znatiželjne mlade osobe. Činjenica da na tržištu nedostaju mnoge ekološke kulture, te dodatna znanja i prakse u eko proizvodnji, govore u prilog ovoj perspektivi. Potencijal i mogućnosti u organskoj poljoprivredi za mlade ljude koji su spremni na izazove i zahtjevan rad, su svakako veliki. U širem smislu, svakako nam je potreban što veći broj entuzijastičnih mladih ljudi sa sposobnošću učenja i inicijativom za preuzimanjem praksi iz drugih zemalja. S vremenom, kako unaprjeđujemo i razvijamo projekt, nadamo se da će Zrno igrati i tu, edukativnu ulogu, odnosno služiti kao lokalni primjer dobrih praksi koji može služiti kao inspiracija novom valu hrvatskih organskih poljoprivrednika”, zaključio je David Pejić.

Zrno organski kruh, druge Zrno proizvode te dodatne informacije potražite u bio&bio trgovinama.

Komentiraj