Primirje u Siriji, kojega su jamci Rusija, Turska i Iran, uključuje i Džabhat Fateh al-Šam, bivšu Frontu al-Nusru povezanu s Al Kaidom, premda sirijska vojska to nije potvrdila, ali ne i kurdsku miliciju, kazali su sirijski pobunjenici o sporazumu dogovorenom u četvrtak koji su pozdravili Ujedinjeni narodi, ali u njemu nisu sudjelovali.

Sirijska vojska objavila je ranije u četvrtak prekid vojnih operacija u cijeloj zemlji koji stupa na snagu u ponoć na petak, ali i rekla da se to ne odnosi na Islamsku državu kao ni na bivšu Frontu al-Nusru i druge s njima povezane skupine. Nije, međutim, kazala koje su sve neimenovane skupine iz toga isključene.

Glasnogovornik pobunjeničkih skupina koje čine Slobodnu sirijsku vojsku (FSY) Osama Abu Zaid rekao je na konferenciji za novinare u Ankari da primirje ne obuhvaća kurdsku miliciju YPG, kao i da stranka sirijskih Kurda PYD neće sudjelovati u mirovnim pregovorima.

Nekoliko predstavnika pobunjenika kazalo je za Reuters da dogovor o primirju obuhvaća i Džabhat Fateh al-Šam, bivšu Frontu al-Nusru.

Glasnogovornik frakcije Džaiš al-Nasr koji je sudjelovao u pregovorima rekao je da je isključena samo Islamska država.

Dogovor o primirju nadgledat će Rusija i Turska, koje su uz Iran jamci sporazuma, a on uključuje i uspostavu humanitarnih koridora, rekao je.

Zakarija Malahifdži, jedan od vođa pobunjeničke skupine Fatakim, rekao je da su iz primirja isključena samo područja koja nadzire Islamska država.

Glasnogovornik Džaiš al-Nasra rekao je da je druga strana htjela isključiti bivšu Frontu al-Nusru te opkoljeno predgrađe Damaska Istočna Guta, ali su pobunjeničke skupine nazočne na sastanku to odbile.

“Pobunjeničke skupine kazale su da nije riječ o tome da se obuhvati bivšu Frontu al-Nusru, nego zato što ih se ne može izdvojiti, jer se područja preklapaju”, rekao je Malahifdži.

Treće primirje u 2016.

Pobunjenici su pristali na primirje, da ga nadziru Rusija i Turska te da u roku od mjesec dana započnu politički pregovori, kazalo je nekoliko njihovih predstavnika.

Ovo je treće primirje u Siriji ove godine. Prethodna dva, koja su dogovorili Washington i Moskva, propala su za nekoliko tjedana, a suprotstavljene strane međusobno su se optuživale za njihova kršenja.

Novi dogovor postignut je bez Sjedinjenih država i Ujedinjenih naroda.

Jedan zapovjednik pobunjenika izrazio je uvjerenost da će ovo primirje zaživjeti. “Ovaj put vjerujem da je ozbiljno. Postoji novi međunarodni ulog”, rekao je.

Dogovor o primirju prva je objavila Rusija.

“Sporazumi koje smo postigli su, naravno, krhki, zahtijevaju posebnu pozornost i sudjelovanje… Ali nakon svega, to je vrijedan rezultat našeg zajedničkog rada, napora ministarstava obrane i vanjskih poslova, naših partnera u regiji”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon sastanka s ministrom obrane Sergejem Šojguom i vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Dodao je da je Rusija pristala smanjiti svoju vojnu nazočnost u Siriji, nakon što je nakon 15 mjeseci vojne intervencije okrenula situaciju u korist sirijskog režima.

Mirovni pregovori počet će u Kazahstanu

Rusko ministarstvo obrane kazalo je da su sporazum o primirju potpisale sljedeće pobunjeničke skupine: Failak al-Šam, Ahrar al-Šam, Džaiš al-Islam, Thuvar al-Šam, Džaiš al-Muhadžedin, Đaiš Idlib i Al-Džabha al-Šamija.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov turski kolega Mevlut Cavusoglu razgovarali su u četvrtak telefonom o budućim mirovnim pregovorima o Siriji koji bi se trebali održati u Kazahstanu, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Suglasili su se da primirje u Siriji treba koordinirati s Iranom i UN-om.

Lavrov je telefonski razgovarao i s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom o situaciji u Siriji, objavilo je rusko ministarstvo.

“Počinjemo s Turcima i Irancima pripremati susret u Astani”, rekao je Lavrov.

SAD nije sudjelovao u ovom dogovoru, no Lavrov je poručio da se može uključiti u mirovni proces nakon što Donald Trump idući mjesec preuzme dužnost.

Upućeni izvori kazali su za Reuters da bi, po nacrtu dogovora između triju zemalja, Sirija mogla biti podijeljena na neformalne zone utjecaja regionalnih sila te da bi Asad mogao ostati predsjednikom još najmanje nekoliko godina.

Sastanak u Astani prethodit će sirijskim pregovorima koje UN organizira u Ženevi 8. veljače.

Astana nije “alternativa Ženevi”, nego “komplementarna etapa”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

UN pozdravio sporazum o primirju

“Svi strani borci moraju napustiti Siriju. Hezbolah se mora vratiti u Libanon”, istaknuo je.

Posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura pozdravio je dogovor o primirju i izrazio nadu da će omogućiti dostavu humanitarne pomoći civilima.

U gotovo šestogodišnjem ratu u Siriji poginulo je više od 310.000 ljudi, a gotovo polovica stanovništva natjerana je u bijeg.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je podatke o pobunjeničkim skupinama koje su potpisale primirje i podatke o broju boraca kojima raspolažu.

Failak al-Šam ima 4000 boraca,  Ahrar al-Šam oko 16.000, Džaiš al-Islam oko 12.000, Thuvar al-Šam 2500,  Džaiš al-Muhadžedin ima oko 8000, Džaiš Idlib oko 6000 i Al-Džabha al-Šamija oko 3000.

Komentiraj