PRIMARNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA Zakon se ne provodi, najveći problem je Splitsko-dalmatinska županija

Zakon o zdravstvenoj zaštiti  županije i gradovi ne provode, smatraju  liječnice Josipa Rodić, članica Odbora za zdravstvo stranke Promijenimo Hrvatsku i predsjednica Hrvatske udruge ugovornih ordinacija, i Marija Divić, predsjednica Sekcije ginekologa Udruge (na fotografiji). Divić pritom ponovno podsjeća na slučaj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije o kojem je Nacional više puta pisao razotkrivajući pozadinu izbora čelnika te ustanove. Skandalozne tonske snimke o političkom kadroviranju u dalmatinskom Domu zdravlja  koje je Nacional objavio još u lipnju već su tada razotkrile kako su župan Blaženko Boban i šef županijskog HDZ-a, a sada i politički tajnik stranke, Ante Sanader, presudno utjecali na lanjski izbor ravnatelja te ustanove, a početkom rujna ponovo su privukle pozornost javnosti nakon što su reprizirane, odnosno ponovno objavljene u emisiji ‘’Provjereno’’ Nove TV.

Govoreći o brojnim nepravinostima u vođenju primarne zdravstvene zaštite  Divić je istaknula kako se novac za zdravstvo troši netransparentno. Upozorova i kako se jedina tzv. reforma koju svaki ministar provodi  odnosi na plaćanje velikih dugova veledrogerijama bez provjera koliko su to stvarni dugovi dok liječnike koncesionare niti jedna veledrogerija ne čeka već plaćaju unaprijed ili čim  stigne račun. Smatra da se ovakvim načinom rada ide na ruku  županijama i gradovima  koji zarađuju na račun pacijenata

„Jedino čime se hvale je renoviranje, adaptacija, nabavka opreme i prenamjena ili fuzioniranje nekakvih domova zdravlja, a u osnovi to fuzioniranje nije dovelo do zajedničke javne nabave nego opet parcijaliziraju i bagateliziraju, sjeckaju nabave i na taj način zarađuju“,  kaže Divić. .

„ Imamo primjer u Splitsko-dalmatinskoj županiji građevinsku firmu koja je od nule krenula na milijunske iznose sa splitskim Domom zdravlja, zaposlila odabrane, što je čisti nepotizam kad se zna da je riječ o  sinu  tadašnjeg ravnatelja Doma zdravlja.“

Divić je istaknula da se nitko ne smije štititi kao „sveta krava“ i ponovno prozvala  splitsko-dalmatinskog župana Bobana koji pred zakonom mora biti isti kao i svi drugi građani i snositi odgovornost za „odrađeno i izgovoreno“.

„Ako je Sabo kao gradonačelnik dobio sedam mjeseci zatvora zbog pregovora s gradskom vijećnicom da za njega glasa onda najmanje toliko treba dobiti župan Boban koji je , što se čulo i na tonskim snimkama koje je objavio Nacional i u Provjerenom Nove Tv, priznao da je poništavao natječaj , a ne urgirao za ravnatelja. No, urgirao je kod članova Upravnog vijeća, prijetio im smjenom koju je kasnije i ostvario „ – pojasnila je.

„ Sve je to u najmanju ruku kriminalno trgovanje utjecajem koje podliježe kontroli USKOK-a i DORH-a i stručnih službi, a na nama je, kao građanima koji smo savjesni, da prijavimo takve stvari mjerodavnim pravosudnim institucijama .“– zaključila je Divić.

Navodeći da se Zakon o zdravstvenoj zaštiti ne provodi Rodić  navodi  kako to potvrđuje činjenica da je zadnji rok za implementaciju Zakona bio 30.lipnja do kada su gradovi i županije trebali donijeti potrebne odluke.

„ Riječ je o tri odluke: o funkcionalnoj integraciji sa zavodima za hitnu medicinu, o tome koliko će ordinacija dobiti status ugovornih ordinacija i izaći iz statusa uposlenika domova zdravlja i o iznosu maksimalne zakupnine.  Do danas to nije provedeno u nekoliko županija, štoviše, zamolbe naših kolega koji su tražili status ugovornih ordinacija odnosno ugovor o zakupu,  su odbijeni. To shvaćamo kao dodatno uništavanje primarne zdravstvene zaštite i apeliramo na građane da shvate da to tako ne mora biti. Zadaća županija i gradova je osiguravanje zdravstvene zaštite, a ne njihovo uništavanje.“, upozorava Rodić. Splitsko-dalmatinsku županiju ističe kao ključni problem zbog natječaja  za izbor ravnatelja koji su  bili poništavani pa ponovo otvarani i podsjeća  da je zbog toga Hrvatska udruga ugovornih ordinacija u srpnju podnijela kaznenu prijavu DORH-u i USKOK-u.

Komentiraj