Svijet
Decoration icon

Rusija

Prilagodba klimatskoj krizi: Rusija produžuje plovnu sezonu Arktičkim oceanom

Autor:

Pixabay

Rusija planira od 2022. ili 2023. godine ploviti Sjevernim morskim putem, preko Arktičkog oceana, tokom cijele godine, izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik vlade Jurij Trutnev.

Rusija je uložila puno novca u infrastrukturu kako bi razvila Sjeverni morski put i želi da on postane glavna pomorska ruta na kojoj bi se tokom cijele godine moglo prometovati budući da se Arktik zagrijava brže od ostatka svijeta.

Trenutno se zimi ne koristi zbog debelog ledenog pokrova.

“Planiramo započeti prijelaz na cjelogodišnju plovidbu od 2022.ili 2023.”, rekao je Trutnev za državni televizijski kanal Rossiya 24.

Ruta se trenutno koristi za isporuku ugljikovodika i drugih resursa tijekom najviše devet mjeseci u godini.

Dužnosnici žele povećati količinu tereta koji se prevozi na toj ruti na 80 milijuna tona godišnje. Prošle godine isporučeno je 33 milijuna tona tereta.

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je prošlog mjeseca kako bi Rusija trebala početi s redovnim kontejnerskim prijevozom na ruti kroz Arktički ocean.

Moskva također planira izgraditi ledolomce koji će kao pogonsko gorivo koristiti ukapljeni prirodni plin, kao i vrlo snažne ledolomce za razvoj ruti i stvaranje uvjeta za plovidbu tokom cijele godine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.