Inicijativa mladih za ljudska prava

Prikupljeno više od 5 600 potpisa podrške osnivanju REKOM-a

U svibnju ove godine Inicijativa mladih za ljudska prava je organizirala prikupljanje potpisa podrške osnivanju REKOM-a (Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriju nekadašnje SFRJ) u Republici Hrvatskoj.

Tom prilikom je prikupljeno 5 600 potpisa, dok je u široj regiji (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Kosovo) prikupljeno više od 50 000 potpisa podrške osnivanju.

Ovu bi brojku Vlada Republike Hrvatske trebala shvatiti kao poziv da uloži dodatne napore i podrži osnivanje REKOM-a na sastanku koji će se u okviru Berlinskog procesa ove godine u srpnju održati u Gradu Trstu.

Koaliciju za REKOM čini više od 2 000 organizacija civilnog društva i pojedinaca iz država nastalih nakon raspada Jugoslavije koji na ovaj način nastoje doprinijeti utvrđivanju činjenica o žrtvama ratova, suočavanju s prošlošću u poslijeratnim društvima i uspostavljanju suradnje.

Koalicija zagovara da države osnuju REKOM, jer je od početka pokretanja projekta 2011. godine više od 600 000 građana iz svih bivših jugoslavenskih zemalja potpisalo peticiju za osnivanje.

Kampanja je provođena najvećim dijelom prikupljanjem potpisa podrške na štandovima u Gradu Zagrebu, ali i jednim manjim dijelom u Gradu Rijeci. U prikupljanju potpisa sudjelovalo je više od 20 volontera koji su na ovaj način dali svoj doprinos ovom projektu.

Traži se da se prikupe dokazi o okolnostima smrti ili nestanka za oko 130 000 civilnih i vojnih žrtava te da se izradi registar logora i drugih mjesta zatočenja.

Ovih 5 600 potpisa prikupljenih u Hrvatskoj, jedinoj članici Europske unije u kojoj se kampanja provodila, u samo dva tjedna kampanje predstavljaju znatnu podršku ideji o osnivanju REKOM-a.

Komentiraj