PRIKUPIO MILIJUNE ZA ZDRAVSTVO: Britanski veteran Tom Moore postat će vitez

Veteran Tom Moore (100) koji je prikupio gotovo 40 milijuna dolara za britanski zdravstveni sustav (NHS) postat će vitez. Za titulu ga je nominirao britanski premijer Boris Johnson, koji je i sam prebolio koronavirus.

Ovaj veteran Drugog svjetskog rata, koji je u travnju proslavio stoti rođendan, prikupio je značajna sredstva za zdravstvene radnike koji su na prvoj crti obrane od koronevirusa, i to šetnjom uz pomož hodalice po svom vrtu u Bedfordshire u sjeveroistočnoj Engleskoj, piše CNN.

“Njegova fantastična kampanja rušila je rekorde, inspirirala cijelu našu zemlju i pokazala nam tračak svjetla u ovoj magli koronavirusa. Hvala mu od srca, on je naše pravo nacionalno blago”, rekao je Johnson.

Kraljica je odobrila premijerovu nominaciju.

Moore je namjeravao prikupiti 1000 funti do svog rođendana, ali je uspio prikupiti više od 30 milijuna funti i postavio Guinnessov rekord za najveći iznos koji je neki pojedinac prikupio šetnjom. Također, postao je najstarija osoba na vrhu britanske glazbene ljestvice. Naime, Moore se pojavio u obradi popularne pjesme “You’ll Never Walk Alone” i osvojio srca i divljenje publike diljem svijeta.

Za svoj je rođendan, pak, imenovan prvim počasnim pukovnikom vojnog koledža koji se nalazi blizu njegovog rodnog mjesta. Položaj je dobio uz odobrenje kraljice Elizabete II., objavilo je ministarstvo obrane. Također mu je ponovno uručena medalja za obranu iz Drugog svjetskog rata jer je prvu izgubio.

Komentiraj