EPA/CHRISTIAN BRUNA

Prijevremeni parlamentarni izbori u Austriji 15. listopada

Austrijske političke stranke su najavile u utorak da su za 15. listopada dogovorile održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora koje traži novi čelnik konzervativne stranke OeVP Sebastian Kurz, u želji da okonča desetogodišnju veliku koaliciju sa socijaldemokratima.

Prijedlog zakona o tome bi trebao biti službeno predstavljen u srijedu, objavljeno je nakon sastanka dužnosnika svih stranaka u parlamentu, među kojima je i socijaldemokratski kancelar Christian Kern.

Izbori bi se održali deset mjeseci nakon predsjedničkih izbora na kojima je u prosincu 2016. pobijedio liberalni ekolog Alexander Van der Bellen kandidata krajnje desnice Norberta Hofera, nakon eliminacije dviju velikih austrijskih tradicionalnih stranaka u prvom krugu.

Iako je Kern želio da vlada traje do redovnih izbora ujesen 2018., događaji su se ubrzali nakon što je u nedjelju na čelo OeVP-a imenovan Sebastian Kurz, ministar vanjskih poslova i istaknuta figura nacionalne politike.

Tridesetogodišnji Kurz je najavio da će na izbore izići s vlastitom listom naziva “Lista Sebastian Kurz – nova Narodna stranka”.

On je pozvao na nove izbore i ocijenio da su birači ti koji trebaju donijeti velike odluke o upravljanju zemljom. OeVP i socijaldemokrati (SPOe) vladaju zajedno od 2007.

Zbog neslaganja s koalicijskim partnerom i nedovoljne podrške vlastite stranke, dosadašnji predsjednik OeVP-a i dokancelar Reinhold Mitterlehner je prošli tjedan podnio ostavku.

Prema procjenama analitičara najviše koristi od raspada koalicijske socijaldemokratsko-narodnjačke stranke mogli bi imati desni populisti iz FPOe-a a moguće je čak i da predsjednik slobodnjaka Heinz-Christian Strache postane novi austrijski kancelar.

 

Komentiraj