Danijel Berkovic/PIXSELL

Prijevremeni lokalni izbori: Drugi krug u N. Gradiški, Matuljima, Gvozdu i Kolanu

Grad Nova Gradiška te općine Matulji, Gvozd i Kolan u nedjelju bi trebali znati imena gradonačelnika, odnosno načelnika, te njihovih zamjenika, a pravo biranja ima ukupno oko 26.500 birača.

U nedjelju se održava drugi krug prijevremenih izbora u jedinicama koje gradonačelnike i načelnike nisu izabrale 20. ožujka, jer niti jedan kandidat nije dobio potreban broj glasova, dakle više od 50 posto glasova birača koji su glasovali.

Zbog nedonošenja proračuna, na prijevremene se izbore išlo u devet jedinica, uz gradonačelnike i načelnike birala su se i predstavnička tijela, dakle gradska i općinska vijeća. Pet jedinica čelne je ljude izabralo već “u prvom krugu”, četiri će to učiniti u nedjelju – Nova Gradiška, Matulji, Kolan i Gvozd, u “igri” je osam kandidata.

U Novoj Gradiški, naklonost oko 12.500 birača traže kandidat SDP-a i Hrvatskih laburista Vinko Grgić te Dražen Oršulić, kanidat HDZ-a i njegovih partnera.

U Matuljima se za načelničko mjesto bore nezavisni Miodrag Šarac i SDP/HSU-ov Mario Ćiković. Pravo glasa ima oko deset tisuća birača.

U općini Gvozd, koja ima oko 3100 birača, na mjesto načelnika računaju SDSS-ov Branko Jovičić i SDP-ov Zdravko Stijepović, a u Kolanu, općini s manje od 800 birača, HDZ-ov Šime Gligora i HSS-ov Josip Zubović.

Za gradonačelnika, odnosno načelnike bit će izabrani kandidati koji dobiju veći broj glasova birača koji su glasovali. Dogodi li se, eventualno, da oba kandidata dobiju jednak broj glasova, ići će se u treći krug.

Podaci o prvim privremenim i nepotpunim izbornim rezultatima, bit će dostupni na web stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr nakon što se unesu zapisnici sa svih biračkih mjesta jedinice u kojoj se izbori provode.

Ostale informacije mogu se dobiti od nadležnih gradskih i općinskih izbornih povjerenstava, njihovi su kontakt podaci objavljeni na web stranici Povjerenstva. DIP će u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati, na svojim stranicama obavijestiti kakav je odaziv birača.

Komentiraj