Prijevoznici ne prihvaćaju hrvatsko-slovenski dogovor

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika ne prihvaća predloženi hrvatsko-slovenski dogovor o režimu prijelaza preko državnih granica, jer smatra da se radi o diskriminaciji prijevoznika iz dijelova Hrvatske koji njime nisu obuhvaćeni.

Spomenuta Udruga u priopćenju poslanom u ponedjeljak podsjeća da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo kako je sa Slovenijom dogovoreno da će od 1. kolovoza 2019. granične prijelaze Rupa i Pasjak moći koristiti teretna vozila mase preko 7,5 tona, registrirana isključivo u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj te u četiri dalmatinske županije.

Prijelaze Dubrava Križovljanska, Trnovec i Mursko Središće moći će koristiti teretna vozila mase preko 7,5 tona registrirana isključivo u Međimurskoj, i Varaždinskoj županiji, dok će Lupinjak i Razvor moći koristiti teretna vozila mase preko 7,5 tona registrirana isključivo u Krapinsko-zagorskoj županiji.

“Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika ovim putem ponovno izražava oštro neslaganje s predloženim dogovorom. Udruga konstantno izražava nezadovoljstvo diskriminatornim i sramotnim postupanjem državnih tijela, a posebno prema prijevoznicima iz središnje Hrvatske i Slavonije, kao i svim prijevoznicima koji su ograničeni u kretanju preko teritorija i granica vlastite zemlje”, stoji u priopćenju Udruge.

Dodaju da Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika okuplja prijevoznike iz osamnaest hrvatskih županija te se odluke donose zajednički u interesu svih hrvatskih prijevoznika, bez obzira na sjedište ili veličinu pravnog subjekta.

“Stoga oštro odbacujemo optužbe o bilo kakvom favoriziranju ili dogovaranju u vlastitom interesu. Ove propise nije donosila Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika, već Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske te Ministarstvo infrastrukture Republike Slovenije. Unatoč svim našim inzistiranjima, zahtjevima, molbama i prijetnjama, ovo je rezultat političkih dogovora i trgovine”, stoji u priopćenju.

Dodaje se da Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika ne prihvaća predloženi dogovor i najoštrije osuđuje diskriminatorno postupanje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

“Tražimo jednako postupanje prema svim hrvatskim cestovnim prijevoznicima i omogućavanje temeljnih sloboda kretanja ljudi, rada i kapitala”, zaključuje se u priopćenju.

Komentiraj