Prijetnje smrću političarima na istoku Njemačke

U njemačkoj saveznoj pokrajini Tirinška su, uoči nedjeljnih lokalnih izbora u toj pokrajini, učestale prijetnje smrću istaknutim političarima.

„U pismu su mi zaprijetili da će me, ako ne obustavim predizbornu kampanju, izbosti kao što se to dogodilo kelnskoj gradonačelnici prije par godina ili da će mi postaviti bombu u automobil“, rekao je glavni kandidat Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Tirinškoj (Thüringen) Mike Mohring.
On je već prošlog mjeseca primio razglednicu u kojoj mu se zaprijetilo smrću. Na ovoj razglednici autor se poziva na ubojstvo, također demokršćanskog, političara Waltera Luebckea koji je ubijen u lipnju, a za njegovo ubojstvo je osumnjičen jedan neonacist.
Prijetnje smrću, povezane s predizbornom kampanjom u Tirinškoj, gdje se u nedjelju održavaju lokalni izbori, primio je i predsjednik stranke Zeleni Rober Habeck, kao i kandidat ove stranke u Tirinškoj Dirk Adams.
Odgovornost za posljednje prijetnje smrću je preuzela grupacija koja se naziva „Državni gudački orkestar“, koja je već poznata vlastima.
„Mi ne smijemo dopustiti širenje mržnje, nasilja i prijetnje smrću“, poručio je Mohring preko Twittera.
Ministar unutarnjih poslova Tirinške Georg Maier je rekao kako vlasti ozbiljno shvaćaju prijetnje. On je potvrdio kako i premijer Tirinške Bodo Ramelow prima prijetnje.
U svezi s tim policija je izvršila pretres u stanu jednog poznatog neonaciste kod kojeg je pronađena „veća količina“ oružja.
U Tirinškoj bi ove nedjelje najveći broj glasova mogla osvojiti desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD). U Tirinškoj djeluje najekstremnije krilo ove stranke.
U susjednoj saveznoj pokrajini Saska-Anhalt prije nekoliko tjedana je izvršen teroristički napad s radikalno desnom pozadinom. Cilj napada je bila sinagoga u gradu Halleu.

Komentiraj