Lana Slivar Dominic/PIXSELL

PRIJETNJE IZ BERLINA: Ako blokira ulazak Srbije u EU, Hrvatska bi mogla ostati bez sredstava

Njemačka vlada je odlučila poslati javnu poruku Hrvatskoj da odustane od blokade poglavlja 23 u pregovorima između Srbije i Europske unije. Riječ je o upozorenju kako bi, u slučaju blokade Beograda, Hrvatska mogla ostati bez sredstava iz europskih fondova, piše Jutarnji.

“I Hrvatskoj treba Europska Unija i trebaju joj partneri iz EU, i Hrvatska će imati ciljeve koje želi ostvariti. Inače će Hrvatska brzo uvidjeti da se ni njenim idejama i projektima neće izlaziti u susret. Jer, u Europskoj uniji vrijedi pravilo da se uzima i daje.

Dat ću samo jedan primjer kod kojeg je Hrvatska popustila: pred samo pristupanje ondje je donesen tzv. lex Perković, od čega je poslije Zagreb odustao”, izjavio je predsjednik Odbora za odnose s Europskom unijom u Bundestagu i visoki dužnosnik CDU-a, Gunther Krichbaum  u intervjuu za Deutsche Welle.

Krichbaum je nedavno također upozorio da proces europskih integracija nije sredstvo za rješavanje bilateralnih sporova i da Njemačka podržava Europsku komisiju u namjeri da Srbija brzo otvori poglavlja 23 i 24, što je jučer i ponovio.

“Nemam razumijevanja za zahtjeve iz Hrvatske jer se radi o bilateralnim temama za koje očekujemo da se riješe u za to predviđenim modulima i sudovima – za to i imamo međunarodne sudove. Podsjećam da je Hrvatska bila u sličnoj situaciji u odnosu na Sloveniju kada je sporan bio protok granice u Piranskom zaljevu.

I tada smo utjecali na Sloveniju da odustane od svoje blokade”, kazao je njemački političar u intervjuu za prestižan njemački medij.

Na pitanje znači li to da već postoji pritisak na Zagreb da bi odustao od blokade prema Srbiji,  Krichbaum je rekao kako tek slijede diplomatske akcije jer “postoji odgovarajući format Europskog savjeta u kojem će ovo pitanje svakako biti tematizirano. Nadam se da će Hrvatska popustiti. Tamo bi se trebali sjetiti kako se njima pomoglo kada su bili u sličnoj situaciji i da je Hrvatska obećala europskim partnerima da neće stvarati takve blokade. A to je, vidimo, ipak napravila”, kazao je, prenosi Jutarnji.

Također je dodao kako Srbiji ostaje još dosta posla.

Komentiraj