PRIJETNJA GLOBALNOM ZDRAVLJU: Borzan od EK traži odgovor o mjerama za suzbijanje zika virusa

FaH

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane Biljana Borzan (SDP) zatražila je od Europske komisije (EK) odgovor o mjerama koje EU poduzima za sprečavanje eventualnog  širenja zika virusa, koji je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila prijetnjom globalnom zdravlju, izvijestio je u utorak njezin osječki Ured.

Borzan ističe kako trenutno ne postoji opasnost od širenja virusa po Europi, jer je do sada zabilježeno samo nekoliko slučajeva, pa ne treba širiti paniku, ali upozorava da će se taj rizik povećati dolaskom toplijeg vremena.

S obzirom da protiv tog virusa zasad nema cjepiva niti lijeka, Borzan smatra da, s obzirom na nedavno dramatično upozorenje SZO-a, treba poduzeti mjere opreza.
Ne vjerujem da će se u Europi dogoditi epidemija širokih razmjera, ali ako se bolest krene širiti, neće je zaustaviti nacionalne i državne granice. Zato je nužno da EU-ove institucije i agencije budu spremne koordinirati djelovanje država članica u prevenciji i borbi protiv eventualnog širenja virusa, napominje eurozastupnica Borzan.

Podsjeća kako je, osim putovanja u krajeve koje je zahvatilo širenje zika virusa, za Europljane faktor rizika i tigrasti komarac, a osječko je područje u prošlosti imalo problema s najezdom tih komaraca, mada je djelovanjem nadležnih službi situacija stavljena pod kontrolu.

Svi krajevi u kojima je taj komarac prisutan trebaju poduzeti mjere za njegovo suzbijanje, poručuje Borzan.

Komentiraj