U Hrvatskoj obrtničkoj komori održana je konferencija ‘Prijenos europskog zakonodavstva – ključni izazov u poslovanju’. Organizator konferencije je Grupa poslodavaca Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom (HOK).

“Prenormiranost ometa razvoj poduzetništva, posebno nas obrtnika te malih poduzeća, koji činimo više od 98 posto hrvatskog gospodarstva. Uvođenje i primjena novih propisa često nam povećava troškove poslovanja, otežava rast i novo zapošljavanje. Kako bi proizveli i plasirali svoje proizvode na domaće i strano tržište, treba nam takvo poslovno okruženje koje će nam omogućiti da stvaramo, budemo inovativni i uspješno se nosimo s konkurencijom na domaćem i globalnom tržištu. A, to prvenstveno zahtijeva pravnu sigurnost i predvidivost”, rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec.

“Veliki projekt Vlade i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u idućoj godini bit će aktivnosti vezane uz smanjivanje administrativnih i zakonodavnih prepreka, odnosno neporeznih tereta koje gospodarstvu nameće administrativno i regulatorno okruženje”, kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić. Dodala je da očekuje da će do kraja godine “Vlada usvojiti i plan smanjivanja administrativnog opterećenja u sedam gospodarskih područja. Taj plan proizlazi iz dosadašnjih aktivnosti i razmjene mišljenja Ministarstva i poduzetnika, a uključuje izmjene različitih pravilnika i podzakonskih akata”.

“Grupa poslodavaca EGSO-a se stalno zalaže za bolje EU zakonodavstvo. Podržavamo činjenicu da trenutačna Europska komisija tretira taj cilj kao najviši prioritet. Sada države članice imaju ključnu ulogu u tom procesu. Samo dobra implementacija EU zakonodavstva bez ‘prekomjernog reguliranja’ jamči europskim građanima i tvrtkama još veću korist integracije. Moramo se aktivno boriti ne samo sa zastojima u prijenosu zakonodavstva, već i tendencijama brojnih vlada da prekomjerno prenose zakonodavstvo“, rekao je Stéphane Buffetaut, potpredsjednik Grupe poslodavaca Europskog gospodarsko-socijalnog odbora (EGSO).

Osnovni cilj konferencije bio je uočiti prepreke te podijeliti pozitivna iskustva Hrvatske i zemalja Europske unije u stvaranju jednostavnijeg zakonodavnog okvira za poslovanje obrtnika, mikro i malih poduzetnika. Na konferenciji je sudjelovalo više od 50 predstavnika Grupe poslodavaca Europskog gospodarsko-socijalnog odbora (EGSO) iz različitih zemalja Europske Unije, predstavnici Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, pravni stručnjaci te predstavnici obrta i tvrtki.

Komentiraj