Dalibor Urukalovic/PIXSELL

PRIJELOMNA VIJEST Postignut dogovor HDZ-a i Mosta

Petrov prve dvije godine na čelu Sabora, Mostu četiri ministarstva

Pregovarački timovi HDZ-a i Mosta uspjeli su se dogovoriti oko svih otvorenih pitanja vezanih uz sastavljanje Vlade, doznao je Nacional od dva izvora bliska HDZ-u i Mostu.

Prema tvrdnjama tih izvora, Mostu će u budućoj Vladi pripasti ministarstvo unutarnjih poslova, ministarstvo pravosuđa, ministarstvo uprave te ministarstvo zaštite okoliša.

Mostu bi trebalo pripasti i jedno mjesto potpredsjednika Vlade. Tvrdi se da će to mjesto, po svemu sudeći, popuniti osoba koju će Most imenovati za ministra uprave.

Osim toga, postignut je i dogovor oko toga da prve dvije godine mandata buduće Vlade predsjednik Sabora postane Božo Petrov.

Druge dvije godine, tu bi funkciju trebao preuzeti dužnosnik HDZ-a. Kako se čini, kao najizgledniji kandidat za tu funkciju spominjao se Gordan Jandroković.

To je model koji bi tijekom dana trebala potvrditi nacionalna vijeća Mosta i HDZ-a. Ako bi se to dogodilo, Plenković bi u ponedjeljak vrlo vjerojatno postao mandatar za sastavljanje buduće Vlade. U protivnom, Plenković bi u ponedjeljak također mogao stići sa dovoljnih 76 potpisa za sastavljanje Vlade, ali bi Most u tom slučaju otišao u opoziciju, što se trenutno čini manje vjerojatnim.

Komentiraj