PRIJEDOR: Obilježen “Dan bijelih vrpci”

Okupljanjem žrtava rata i članova obitelji ubijenih i nestalih Hrvata i Bošnjaka s područja Prijedora u petak je odana počast stradalima u etničkim progonima na tom području koji su započeli 31. svibnja 1992. godine kada su srpske paravojne postrojbe okupirale taj grad.

Manifestaciju nazvanu “Dan bijelih vrpci” i ove su godine organizirale udruge koje okupljaju povratnike, ali i one koji su nakon rata trajno napustili BiH i otišli živjeti u druge zemlje nakon što su im domovi uništeni i opljačkani.

Stotine progranih Prijedorčana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti  okupljanjem su ponovo podsjetili na više od 3100 ubijenih sugrađana među kojima je bilo 102 djece.

Zadnjeg dana svibnja 1992. kada su srpske paravojne snage zauzele Prijedor građanima hrvatske i bošnjake nacionalnosti izdana je zapovijed da na ulicama moraju nositi bijele vrpce na rukavima a dana svoje domove moraju izvjesiti bijele plahte kako bi se znalo da je riječ o nesrbima.

Bio je to početak kampanje etničkog čišćenja tijekom koje je prognano više od 50 tisuća stanovnika prijedorske općine od kojih je oko 30 tisuća bilo zatočeno u logorima Keraterm i Omarska.

Lokalni list “Kozarski vjesnik” u petak je objavio sjećanja na ubijenu prijedorsku djecu, no prognaničke udruge i dalje se bore s lokalnim vlastima kako bi ishodili dozvolu za podizanje spomenika .

Edin Ramulić, čelnik udruge “Izvor” koja okuplja prognane Bošnjake, kazao je novinarima kako to doživljavaju kao jasan znak diskriminacije koja traje i danas.

“Mi želimo dostojanstve o obilježiti sjećanje na žrtve”, kazao je Ramulić.

Komentiraj