Prijedlog MVEP-a: MUP odbija da se na osobne iskaznice uvede i treći spol X

Dva tjedna prije uvođenja novih osobnih iskaznica Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odaslalo je Ministarstvu unutarnjih poslova mišljenje da bi na novim osobnim iskaznicama, koje će u primjeniti biti od 2. kolovoza, kod oznake roda – osim muškog i ženskog – trebalo stajati i oznaka neodređenog spola (X), piše u petak Večernji list.

To se mišljenje MVEP-a referira na ono na novi prijedlog pravilnika o izgledu osobnih iskaznica u kojem je MUP odlučio zadržati dosadašnju odredbu o navođenju spola na osobnoj iskaznici oznakama ‘Ž’ ili ‘M’. MVEP se poziva na Uredbu Europskog parlamenta i Vijeća iz 2019. godine, u kojoj se navodi da uvođenje roda nije obvezno i da o tome odlučuju države članice ponaosob, ali da se – ako se on navodi – trebaju omogućiti sve tri opcije.

Iz tog su ministarstva u četvrtak kazali da su ‘samo pojasnili sadržaj Uredbe koja je u nadležnosti MUP-a, a koja je izravno primjenjiva u RH. U Uredbi se navodi da navođenje spola na osobnoj iskaznici nije obvezno. Na MUP-u je predložiti sadržaj Pravilnika o izdavanju osobnih iskaznica’.

MUP ga je i predložio, i to još u svibnju od kada se i nalazi na stranci e-savjetovanje i dostupan je sve to vrijeme zainteresiranoj javnosti da iznese svoje primjedbe i prijedloge. MVEP se nije ondje oglasilo niti je o označavanju roda itko raspravljao.

Pravilnik na snagu stupa u ponedjeljak, a iz njega se još uvijek stigne maknuti oznaka spola. No, prema informacijama Večernjeg lista MUP je ovaj prijedlog glatko odbilo i takav odgovor poslalo u MVEP. Ministarstvo unutarnjih poslova, navodi dnevnik, smatra da nisu dužni primijeniti direktivu jer u svome zakonodavstvu nemamo propisanu mogućnost neodređenog spola. S tim se slažu i u Europskoj komisiji, a govoreći o toj temi koriste naziv rod, a ne spol. Države članice, kažu, mogu odabrati žele li na nove osobne iskaznice izdane na temelju Uredbe uključiti podatke o rodu osoba ili ih potpuno izbaciti.

Komentiraj