FaH

PRIJEĐEN PRAG: Više od 500.000 migranata i izbjeglica stiglo u Grčku

Prijeđen je prag od 500.000 migranata i izbjeglica pristiglih u Grčku, naveo je u utorak ured UN-ova visokog povjerenika za izbjeglice u Ženevi, na briefingu u UN-u.

U ponedjeljak je dolaskom oko 8000 osoba na otoke u Egejskom moru prijeđen prag i sada ima 502.500 ljudi, rekla je glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming.

Ukupno je u Europu preko Sredozemnog mora došlo više od 643.000 osoba, dodala je.

Zbog tih masovnih dolazaka u Grčku, izbjeglice i migranti “očajnički žele brzo nastaviti put jer strahuju da će preostale granice koje moraju prijeći biti zatvorene”, rekla je Fleming.

U utorak ujutro još je 27.500 osoba na grčkim otocima čekalo dokumente da nastave put prema kontinentu.

Glasnogovornica HCR-a, drži da je jedan od najvećih izazova humanitarne agencije da pokuša uvjeriti izbjeglice i migrante da će i u drugim zemljama osim Njemačke, Austrije ili Švedske biti  primljeni. U te tri zemlje želi stići najveći broj.

Jedan visoki dužnosnik grčke policije kazao je u utorak da se broj dolazaka radikalno počeo povećavati pa ih u posljednja 24 sata ima oko 8000, od kojih oko 5000 preko otoka Lesbos.

Glasnogovornica HCR-a u Ženevi je rekla da izbjeglice nisu migranti. To su osobe koje  su prisiljene napustiti zemlju jer im je život u opasnosti, prema definiciji međunarodnog prava.

“Sirijci, Iračani i Eritrejci nedvojbeno su izbjeglice”, rekla je. Ona je dodala da žali što termine migranti i izbjeglice mediji ponekad koriste kao sinonime, što nije slučaj.

Komentiraj