Prije trideset godina naši su rukometaši odigrali prvu međunarodnu utakmicu – protiv Japana

Hrvatska rukometna reprezentacija prvu je međunarodnu utakmicu nakon samostalnosti odigrala 14. siječnja 1991. godine, prije točno trideset godina. Protivnik im je bila reprezentacija Japana, s kojima će ‘Kauboji’ Line Červara otvoriti ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Egiptu u petak od 18 sati.

Tog 14. siječnja daleke 1991. godine za Hrvatsku su nastupili: Tonči Peribonio, Vlado Šola, Goran Stojanović, Ivo Glavinić, Nenad Kjlaić, Ivica Obrvan, Iztok Puc, Ratko Tomljanović, Bruno Gudelj, Stjepan Obran, Tomislav Farkaš, Robert Ipša i Željko Zovko. Izbornik je bio Josip Milković, a njegov pomoćnik Lino Červar. Utakmicaje završila rezultatom 23:23.

Hrvatska tada još nije bila članica IHF-a, ili EHF-a, a za sve ja zaslužno hrvatsko – japansko društvo prijatelja.

S Japanom smo igrali i nekoliko mjeseci kasnije, na America kupu u Colorado Springsu. Bilo je to prvo inozemno putovanje reprezentacije uopćće. Tada je Hrvatska slavila glatko 28:21. Nakon toga, s Japanom smo igrali još četiri puta i ostvarili četiri pobjede. Dvaput je to bilo u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a dvaput na svjetskim prvenstvima. U svibnju 2008. godine u Zadru na olimpijskim kvalifikacijama bilo je 37:22, u Varaždinu četiri godine poslije 36:22. Na svjetskim prvenstvima pak igrali smo 2005. godine na Islandu u skupini i slavili s 34:25, odnosno na posljednjem natjecanju u Njemačkoj/Danskoj 2019.godine, također u skupini 35:27.

Nova utakmica protiv Japana na rasporedu je samo dan nakon tridesete obljetnice, u Aleksandriji na Svjetskom prvenstvu.

U tih 30 godina Hrvatska je izrasla u jednu od najboljih rukometnih nacija svijeta. Japan je pak, tek prije tri godine krenuo u ozbiljan projekt i ulaganje. Cilj su im, naravno, Olimpijske igre kojima su domaćini u srpnju ove godine.

Na klupi Japana već je tri godine Islanđanin Dagur Sigurdsson. On je ne tako davno Njemačku odveo do naslova europskih prvaka.

Japanu je ovo petnaesti nastup na svjetskim prvenstvima. Najbolji rezultat im je 10. mjesto iz davne 1970. godine. Na posljednjoj smotri u Njemačkoj bili su pozvani kao gosti i završili su 24-ti. Izgubili su svih pet susreta u teškoj skupini, s Hrvatskom, Španjolskom, Islandom, Sj. Makedonijom i Bahreinom.

Červar iz Egipta: “Kao da idemo u rat, na trening nas prati šest oklopnih vozila”

Komentiraj