Prije sto godina rođen je Mickey Rooney, ‘najveći glumac kojeg je Amerika proizvela’

U zavidnoj karijeri duljoj od osam desetljeća, Rooney je bio nominiran za četiri Oscara, a dobio je dva specijalna. Među njima je i onaj 1983. godine za životno djelo. Bio je u braku čak osam puta, a jedna od njegovih žena bila je televizijska diva Ava Gardner. Jednom su ga pitali bi li se opet ženio za svoje žene: “Apsolutno! Volio sam svaku od njih.”,  rekao je.

Imao je šest godina kada je zaigrao prvu rolu na filmu ‘Orchids and Ermine’ kao patuljak s cigarom u ustima. U filmu ‘A Family Affair’ igrao je sina suca iz malog grada. Film je postao hit iz koje se rodila serija. Snimala se osam godina. Istovremeno, glumio je u mjuziklu s proslavljenom mladom zvijezdom Judy Garland.

Do 1939. već je učvrstio svoje mjesto u Hollywoodu. Priznao je kako ga je slava natjerala da prebrzo odraste. S 30 godina osjećao se kao da ima 100. Početkom 60-ih godina proglasio je bankrot zahvaljujući alimentacijama i raskošnim životima bivših žena. Međutim, vratio se filmom ‘Pete’s Dragon’ 1977. godine, a predstava Sugar Babies bila je hit na Broadwayu krajem 70-ih. Do kraja je bio odan svom motu ‘never retire but inspire’ (nemojte se umiroviti već inspirirajte druge).
Sir Laurence Olivier jednom je rekao kako je Rooney najveći glumac kojeg je Amerika proizvela.

Mickey Rooney je rođen 23. rujna 1920. u New Yorku, a umro je prije šest godina u 94. godini života.

Komentiraj