Prije sto godina rođen je Franjo Tuđman

Dana 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću u Hrvatskom zagorju  rođen je Franjo Tuđman, prvi predsjednik samostalne Republike Hrvatske.

Obiteljsko stablo Tuđmana nije geografski rašireno. Njegovi su roditelji rođeni u susjednim mjestima. Obitelj Tuđman potječe iz Hrvatskog zagorja, iz okolice Oroslavja, odnosno sela Žejinci. Najviše ih se rodilo tamo u posljednjih stotinu godina. Prvi zapis ovog prezimena je iz 16. stoljeća, točnije iz 1598. godine. U popisu kraljevskog poreza u Pušći na susedgradskom vlastelinstvu u vlasništvu Suzane Ratthkay stoji da na posjedu žive kmetovi Andrija, Mihael i Lovro Toczman (Točman). Znanstvenici smatraju da je riječ upravo o današnjem prezimenu Tuđman. Kmet Andrija, koji je radio na posjedu vlastelinke Dore Konjske, upisan je kao Tucman, dakle vjerojatno Tučman. To se prezime ponavlja i 1747. godine. Supruga Stjepana Tucmana iz Pušće bila je optužena da je vještica, copernica, pa su je spalili. Navodno je bila jedna od posljednjih koja je tako završila.

Neki znanstvenici smatraju da je prezime Tucman, odnosno Tocman, jednostavno iskrivljeno tijekom godina pa su tako nastali Tuđmani. Moguće je da je prezime Točman nastalo od prezimena Dočman, što pak dolazi od nadimka Dojčman, tj. Nijemac. Nema, doduše, podataka o tome odakle su Točmani ili Toczmani došli u Hrvatsko zagorje. Prezime Tucman još postoji, također u Zagorju, ali nešto južnije od Tuđmana. Nalazimo ih u Kupljenovu, Pojatnom, Zaprešiću i Zagrebu.

Komentiraj