Prije godinu dana umro je Mustafa Nadarević

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine, za vrijeme NDH. Zbog bombardiranja grada, zajedno s obitelji, seli u Zagreb. Otac mu je bio domobranski narednik, a majka prvo domaćica, pa zatim blagajnica mesarsko-pekarskog poduzeća.

U Zagrebu je pohađao prvi razred osnovne škole, zatim seli u Bosanski Novi gdje ostaje sedam godina, a potom seli u Rijeku, gdje je završio gimnaziju. Prve glumačke korake napravio je u kazališnoj grupi ‘Viktora Cara Emina’. Na studij odlazi u Zagreb gdje je i diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti.

Karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine je postao i članom Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Glumio je u brojnim predstavama, a filmsku je karijeru započeo krajem 80-ih godina. U filmu ”Otac na službenom putu“ Emira Kusturice iz 1985. godine istakao se ulogom Zijaha. “Praznik u Sarajevu”, “Puška za uspavljivanje”, “Ničija zemlja”, “Gori vatra”, “Kuduz” samo su neki od projekata na kojima je radio. Kao redatelj debitirao je 1992. godine s predstavom “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, a nakon toga je postavio još nekoliko većih predstava.

Mustafa Nadarević je i dobitnik mnogih nagrada, među kojima su tri Zlatne arene i Lovorov vijenac. Publiku je zadnjih godina najviše osvojio ulogom Izeta Fazlinovića u seriji “Lud, zbunjen, normalan”.

Mustafa Nadarević je umro u Zagrebu 22. studenog 2020. godine.

Komentiraj