Prije godinu dana umro je Ivo Gregurević

Filmski, kazališni i televizijski glumac Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali (Bosna i Hercegovina) 7. listopada 1952. godine. Otac Marko bio je zemljoradnik, a majka Jela domaćica.

Studirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Debitirao je 1977. u filmu Bogdana Žižića ‘Ne naginji se van’ glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj.

O tome te iste godine Mato Kukuljica piše u časopisu Start:  “Novo lice na filmskom platnu, mladi akademac debitant Ivo Gregurević, svojim licem, svojim habitusom, psihofizičkim kvalitetama znalački je odabran za tumačenje lika dvadesetogodišnjeg mladića Filipa. Gregurević zrači s ekrana. Žižić ga ubacuje u velike kušnje, poteške i za stare lisce, često inzistirajući na dužim krupnim planovima njegova lica. On puni ekran unutrašnjom snagom, žestinom i opornošću.
Gregurević se jednostavno pretvorio u snažnog mladića, neobuzdanog, plahog, koji ne može otrpjeti nepravdu i nasilje. Brzo plane, brz je na jeziku, neuljuđen, nesposoban za komuniciranje s ljudima, pokazuje istodobno i toplinu u sceni s dječakom kojem kupuje kolač. Opterećen patrijarhalnim načinom života, posebnim shvaćanjem časti i poštenja, Filip je svjestan da nije “skrojen” po mjerama “novog” svijeta, u koji se Verica tako dobro uklopila.”

Komentiraj