Prije godinu dana umrla je Mira Furlan

Dana 20. siječnja 2021. godine preminula je glumica Mira Furlan. Već je dulje vrijeme bolovala od bolesti Zapadnog Nila zbog virusa koji joj je prenio zaraženi komarac. Zbog teške bolesti posljednjih nekoliko mjeseci provela je u teškom stanju boreći se za život. Iako joj je u bolnici u SAD-u pružena najbolja moguća liječnička skrb, bolest je bila jača.

Od početka 1990-ih, kada je zbog svog osobno političkog mišljenja i potom medijske harange usmjerene prema njoj postala nepoželjna kao osoba u tek osnovanoj Republici Hrvatskoj, živjela je u SAD-u gdje je postigla svjetsku slavu nastupima u TV-serijama “Babylon 5” i “Izgubljeni”.

“Što se tiče vremena devedesetih, čini mi se, iz ove perspektive, da i nisam imala izbora nego da živim svoj život onako kako sam ga živjela. Da sam postupila nekako drukčije, to bi onda bila neka druga osoba. Ja sam bila od onih koji su zaista vjerovali u takozvano bratstvo i jedinstvo, ali ne samo naših naroda, nego svih ljudi na svijetu. I još uvijek vjerujem da je to jedina opcija za opstanak ljudske rase. Sve drugo vodi u nasilje, patnju i uništenje. Ne razumijem nacionalizam, ne vibriram na toj žici. Možda je to proizvod moga odgoja u obitelji koja je bila ateistička i antinacionalistička, možda je to proizvod moga etničkog sustava gdje je svaki moj djed i svaka baka bio druge nacionalnosti”, rekla je u jednom intervjuu Mira Furlan.

Komentiraj