Prije godinu dana umrla je glumica Dušica Žegarac, sa 16 godina dobila je Veliku zlatnu arenu

Godine 1960. u Puli je osvojila Veliku zlatnu arenu za žensku ulogu u filmu Deveti krug. Te godine je taj film bio i najbolji u Puli, te je nominiran za Oscara za film na stranom jeziku. Imala je tada 16 godina:
“Grad Pula i Festival u mom životu imaju važno mjesto. Istina je da su taj film i ta nagrada odredili moj život. Zbog toga sam izabrala glumu, odnosno, gluma je izabrala mene. Jedna generacija koja pamti taj film još je živa, i sjećaju se da je ‘Deveti krug’ bio u to vrijeme važan. Prije svega zato što je bio u svakom smislu jugoslavenski. Jadran film iz Zagreba je bio producent, redatelj je bio Slovenac Franc Štiglic, glavnu mušku ulogu je igrao Boris Dvornik, a ja sam dolazila iz Beograda.

Osim toga, bio je važan zato što je ispričao priču o Zagrebu i zagrebačkoj obitelji za Drugog svjetskog rata koja je u tim strašnim okolnostima, pod cijenu vlastitog života, imala hrabrosti spašavati ljude druge nacionalnosti i vjeroispovijesti. Bio je to stvarno odličan film, prava ratna ljubavna melodrama koja bi i danas svakom gledatelju ostavila knedlu u grlu jer ima univerzalnu vrijednost i kao takva je bezvremenska.”

Komentiraj