Prije dvije godine umro je Marijan Beneš

Bio je i ostao “ikona” Banja Luke,  napravio je mnogo za svoj grad. Dovezao je prvi BMW u Banja Luku, prošetao prve kaubojke, a poslije pobjede protiv Francuza Gilberta Cohena, njegovi Banjalučani su ga na rukama nosili gradom. Za njega je legendarni sportski televizijski komentator Dragan Nikitović svojevremeno napisao: “On je najveći tragičar našeg ringa. Samouvjeren i hrabar do bezumlja, uzdao se samo u svoj udarac, zaboravljajući staro pravilo ringa da se uvijek nađe netko tko jače udara. Ništa ga nije moglo zaustaviti ni kada je stremio ka vrtoglavim visinama, ni kada je počeo strmoglavo padati.”

Po mnogima Marijan Beneš je uz Mate Parlova najbolji boksač svih vremena na ovim prostorima, a njegova sportska popularnost u zemljama bivše Jugoslavije i danas ne prestaje. Mnogi će reći da je bio preteča Rokija, da je bio kockar u ringu, da je imao veće srce nego bilo koji drugi boksač. Čovjek zbog koga je cijela Jugoslavija znala biti budna cijele noći čekajući i gledajući njegove mečeve, jedinstven i neponovljiv – Marijan Beneš.

Umro je 4. rujna 2018. u 67. godini, a za života je zatražio da ga se pokopa uz zvuke himne koja ga je pratila na desecima mečeva koje je dobio pod zastavom bivše SFRJ. Po njegovoj je želji na komemoraciji u Banskom dvoru u Banjoj Luci odsvirana i pjesma ‘Zbog jedne divne crne žene’ Kiće Slabinca.

Komentiraj