Prije devet godina umrla je Donna Summer, zvali su je ‘kraljica disca’

Kada joj je bilo 20 godina, mlada Amerikanka LaDonna Adrian Gaines dobila je ulogu u mjuziklu “Kosa” i s njim je i došla u Njemačku. Nastanila se u Münchenu, gdje je pjevala u različitim mjuziklima. Tu se udala za austrijskog glumca Helmutha Sommera. S njim je bila vrlo kratko u braku, ali je zadržala njegovo prezime, u engleskoj verziji – Summer.

U Njemačkoj je upoznala i producenta Giorgija Morodera i s njim je 1974. godine na tržište izbacila prvi album. Uspjeh je stigao s pjesmom  “Love to love you baby”. Kasnije je izjavila da je u toj pjesmi pokušala pjevati kao Marilyn Monroe – rezultat je bio tako seksi, da su neke radio stanice odbijale emitirati pjesmu.
Najveću popularnost Donna Summer je stekla tijekom disko razdoblja ’70-ih godina. Zato su je i zvali ‘Kraljica-diska’. Ali, bila je uspješna i u ’80-tim, sjetimo se samo njenog kultnog hita “Hot Stuff”.

Donna Summer umrla je 17. svibnja 2012. od raka pluća u 64. godini života. Barbra Streisand je izjavila da je šokirana iznenadnom smrću bivše partnerice s kojom je pjevala u duetu. I tadašnji američki predsjednik Obama reagirao je na tužnu vijest izjavivši da je muzička industrija prerano izgubila jednu od svojih legendi.

Komentiraj