Prije četiri godine umro je Dragan Nikolić

‘Kad budem mrtav i beo’ je film iz 1967. godine u kojem je nosio glavnu ulogu mladića Džimija Barke. Film je režirao Živojin Pavlović i često se navodi kao jedno od najpoznatijih ostvarenja ‘Crnog talasa’. Prema nekim navodima, britanski režiser John Schlesinger je izjavio da je ‘Kad budem mrtav i beo’ bio jedna od inspiracija za njegov veliki film ‘Ponoćni kauboj’.

Dragan Nikolić je pričao o svojoj ulozi: “Džimi Barka se desio nenadano. Bio sam u magnovenju. Snimio sam taj film ‘Kad budem mrtav i beo’ onako kao da sam ga prosanjao. Dok sam se okrenuo, pomislivši da sam nešto shvatio, već je sve bilo gotovo. Kvalitet tog filma i te uloge jeste u tome što nisam mnogo razmišljao. Stihijski sam se bacio na tu ulogu, kao neplivač u duboku vodu. Morao sam da preživim. Bilo mi je to veoma značajno. I sve što se kasnije dešavalo za mene je bilo neverovatno i kao slučajno.

Sećam se Pule i filmskog festivala. U Areni je bilo dvanaest hiljada ljudi. Pamtim taj ogroman aplauz. Hotel Rivijera, u kome sam bio smešten, bio je udaljen 500 metara od Arene. Nikada neću zaboraviti stampedo ljudi koji su jurnuli za mnom po autogram!

U to vreme mogao sam samo na televiziji da vidim kako cepaju i kidaju Bitlse! Normalno je što je bio takav odnos prema glumcima. Publika je imala jedino nas. Danas klinci imaju sve preko interneta.”

Komentiraj