Veliku karijeru Lola Novaković počela je u inozemstvu

Zorana Lola Novaković je rođena 1935. godine u Beogradu. Njen otac, Milovan Novaković bio je trgovac, a majka Radmila domaćica. Još kao djevojčica pokazivala je talent i sklonost ka glazbi. Premda je u svijet muzike ušla vrlo rano, zanimljivo je da su je muzičari njenog prvog orkestra “otkrili” 1952. dok je igrala šah, da bi joj nakon toga ti isti mladići Orkestra Pet Adrijatika predložili da pjeva sa njima. Prvi zajednički nastup, a ujedno i Lolin prvi nastup, bio je na dočeku Nove 1953. godine u Domu JNA u Smederevu.

Poslije toga su potpisali ugovor s poznatim beogradskim hotelom “Bristol”, gde je Lola iz večeri u večer oduševljavala goste hotelskog restorana. Za nju se pročulo u cijelom gradu, a tu je upoznala i zagrebačkog glazbenika Stjepana Džimija Stanića. On joj je predložio da jedno večer pjevaju u čuvenoj “Stambol-kapiji” gdje su se okupljali gosti iz inozemtstva. Lola je prihvatila Džimijev prijedlog, a kako se kasnije ispostavilo, ta odluka odredila je njenu daljnju sudbinu. Naime, u “Stambol-kapiji” ih je slušao jedan istočno njemački glazbeni menadžer koji je Lolu pozvao da zajedno s Ivom Robićem nastupi na Sajmu u Leipzigu. Plan je bio da na toj velikoj manifestaciji predstavljaju Jugoslaviju. Iste, 1957. godine Lola Novaković je postala vokalni solista Radio Beograda, što je za sve, a pogotovo za mlade muzičare bila velika čast.

I prvi album snimila je u Leipzigu. Riječ je o ploči koju je 1959. godine snimila zajedno sa Dušanom Jakšićem i Džez orkestrom Radio Beograda koji je vodio dirigent Vojislav Simić. Osim čuvene pjesme “Que sera, sera” Lola je otpjevala i pjesmu “Babalu” kubanske pevačice Margarite Lecuone. Prije nego što je osvojila srca domaće publike, Lola se uspješno predstavila slušateljima u mnogim europskim gradovima, poput Dresdena, Berlina, Basela, Praga i Varšave. Pjevala je i u Budimpešti, gde je mađarska diskografska kuća „Kvaliton“ objavila njenu ploču s pjesmama na engleskom i španjolskom jeziku. Bio je to početak jedne velike karijere.

Lola Novaković preminula je u Beogradu 3. travnja 2016. godine.

Komentiraj