Prije 83 godine rodio se Karlo Metikoš. Ispisao je prve stranice za domaći rock

Glazbenik Karlo Metikoš (Matt Collins – umjetničko ime na zapadnom tržištu) rođen je 8. veljače 1940. godine u Zagrebu. Bio je naš Buddy Holly, Chuck Berry i Fats Domino, naš Elvis, Jerry Lee i Cliff istovremeno.

Za domaći rock ispisao je prve stranice jednako kako su to oni učinili za planetarni. Bio je prvi koji je kod nas izveo i snimio katalog nezaobilaznih rock’n’roll standarda i prvi je, nadahnut njima (najčešće zajedno s Krajačem) napisao svoj mali album tinejdžerskih himni.

No, one to nažalost nikad nisu zaista i postale, javljajući se u trenutku tranzicije, kada su Beatlesi mijenjali estetiku i značaj pop glazbe, ostale su usamljene i zaboravljene, uostalom kao i u velikoj mjeri i on sam. U zagrebačkoj Areni je početkom 1964. najavio svoju prvu ploču na domaćem tržištu:

“U ljeto ove godine poći ću na turneju po Jugoslaviji zajedno sa sastavom “Crveni koralji”, koji će biti pojačan jednim pijanistom,trima saksofonistima, jednim violinistom i vokalnim sastavom “Jeka”. Već su određeni i datumi mojih nastupa na “Zagrebačkim ljetnim večerima”, i to 21. i 22. kolovoza. RTB planira još neke nastupe i nastup na televiziji, a ja želim da jedan moj nastup bude organiziran u korist djece koja boluju od paralize. Namjeravam ostati profesionalni pjevač. Razumije se, prvo moram riješiti pitanje odsluženja vojnog roka u JNA. U jednoj automobilskoj nesreći stradala mi je noga, još i danas su dva “šarafa” u zglobu desne noge. Što će odlučiti vojni liječnici, ne znam, ali to pitanje svakako želim riješiti još ove godine.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]