Prije 70 godina umro je George Bernard Shaw

George Bernard Shaw, bio je irski dramski pisac, romansijer, esejist, novinar, književni, kazališni i glazbeni kritičar, društveno angažirani intelektualac, čovjek snažne, izdržljive prirode, neumorni radnik u svemu čime se bavio. Govoreći o njemu ističe se njegov pronicljivi, smjeli duh, otvorenost i iskreno uvjerenje  u ispravnost stavova. Kritičan do podsmjeha i podsmješljiv do cinizma, koliko hvaljen toliko i napadan, uvijek je bio spreman tražiti uzroke pojava i o tome nešto reći – za govornicom ili u svojim tekstovima.

Jedno vrijeme je živio u Dublinu, a kasnije se preselio u London gdje se školovao na Britanskom muzeju, dok je nekoliko njegovih novela objavljeno u malim socijalističkim magazinima. Književnu karijeru počeo je pisanjem romana i kazališnih kritika, a proslavio se mnogobrojnim kazališnim djelima. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1925. godine.

Postoji anegdota po kojoj je Shaw poslao pozivnice za svoju novu predstavu Winstonu Churchillu (s kojim je bio u političkom neprijateljstvu) s tekstom: „Poštovani gospodine! Šaljem vam dvije ulaznice. Jednu za vas, a drugu za bilo kog vašeg prijatelja – ako ga imate!” Churcill mu je odgovorio: „Poštovani gospodine! Vraćam vam ulaznice i srdačno zahvaljujem. Nažalost, na premijeru ne mogu doći, ali doći ću na reprizu – ako je bude!”

George Bernard Shaw preminuo je 2. studenoga 1950. godine.

 

Komentiraj