Prije 62 godine ‘umrla je glazba’, u padu zrakoplova poginule najveće zvijezde rock’n’rolla

Pad malog putničkog aviona Beachcraft Bonanza zbio se 3. veljače 1959. godine kraj mjesta Clear Lake u Americi, u kome su poginuli pilot i sva tri putnika. Ta tri putnika su bili Buddy Holly, Ritchie Valens i The Big Bopper Richardson i u trenutku smrti su se smatrali jednim od najvećih zvijezda američkog rock and rolla.

Do nesreće je došlo na turneji poznatoj kao Winter Dance Party, za vrijeme kada je  grupa tada popularnih rock glazbenika i bendova trebala održati koncerte u dvadeset četiri grada širom Srednjeg zapada u manje od tri tjedna. Autobus, kojim su muzičari bili prisiljeni svakodnevno prelaziti ogromne razdaljine, nije bio opremljen za zimske uvjete, te je Buddy Holly strahovito frustriran nedostatkom automata za pranje rublja, kao i umoran zbog stalnog putovanja hladnim i pokvarenim autobusom, uspio za 36 US$ po putniku, unajmiti mali privatni avion kojim je pilotirao 21-godišnji Roger Peterson. Osim pilota, u avionu je bilo sjedala za još tri putnika. Holly je članovima svog benda – Waylonu Jenningsu i Tommyju Allsupu ponudio mjesto u avionu kojim bi otputovali do 610 km udaljenog Moorheada u Minnesoti gdje su imali zakazan slijedeći nastup. Čuvši za to, Richardson, koji je tijekom putovanja obolio od gripe, zamolio je Jenningsa da mu prepusti mjesto u avionu. Jennings je pristao, a na što je Holly u šali rekao “Nadam se da će se tvoje dupe smrznuti u autobusu”. Jennings je na to odgovorio s “Nadam se da ćeš se srušiti s avionom”, riječima koje će ga poslije “progoniti do kraja života”. Na kraju je i Ritchie Valens zamolio Allsupa za njegovo mjesto u avionu. Allsup je umjesto toga predložio da bace novčić u zrak. Tu je okladu dobio Valens i tako dobio mjesto u avionu.

Istraga je kasnije pokazala kako je do nesreće došlo zbog kombinacije lošeg vremena (snijeg), slabe vidljivosti i ljudske greške (Peterson je pred polijetanje zaboravio provjeriti opremu), a što je sve prouzročilo prostornu dezorijentaciju. Naime, Peterson je mislio da se uspinje dok mu se avion, zapravo spuštao, te udario u tlo.

Komentiraj